• Šoljica kafe postala luksuz: Gde je najviše, a gde najmanje poskupela u Evropi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Jutarnje ispijanje šoljice kafe za mnoge je svakodnevna rutina, ali bi moglo da postane gotovo luksuz zbog inflacije koja je od prošlog oktobra u stalnom porastu, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

  Cena kafe je u avgustu u Evropskoj uniji bila u proseku 16,9 odsto viša nego godinu dana ranije, dok je u avgustu 2021. bila u proseku za 0,5 odsto viša u poređenju s istim mesecom 2020.

  Za one koji kafu piju s mlekom i šećerom, ovaj jutarnji ritual je još skuplji, jer su cene tih proizvoda još više porasle tokom protekle godine.

  Sveže punomasno mleko je od avgusta 2021. do avgusta 2022, poskupelo u proseku za 24,3 odsto, a mleko s niskim sadržajem masti je u istom periodu poskupelo za 22,2 odsto.

  Najviše je poskupeo šećer, čija je cena u avgustu bila u proseku za 33,4 odsto veća u odnosu na avgust 2021, dok je rast cene u odnosu na godinu pre toga bio 0,8 odsto.

  Sva četiri proizvoda su poskupela u svim članicama EU osim Malte, gde jedino nije promenjena cena mleka s niskim sadržajem masti.

  Litvanija i Estonija su među prvih pet zemalja u kojima su najviše poskupela tri od četiri proizvoda, a Mađarska, Litvanija i Hrvatska su među zemljama s najvećim poskupljenjem mleka.

  afa je najviše poskupela u Finskoj, za 43,6 odsto, zatim u Litvaniji (39,9 odsto), Švedskoj (36,7 odsto), Estoniji (36,4 odsto) i Mađarskoj (34,3 odsto).

  Najveća godišnja inflacija cene šećera zabeležena je u Poljskoj (109,2 odsto), zatim u Estoniji (81,2 odsto), Letoniji (58,3 odsto), Bugarskoj (44,9 odsto) i na Kipru (43,2 odsto).

  Cena punomasnog mleka je najviše porasla u Mađarskoj (51,7 odsto), Litvaniji (46,8 odsto), Hrvatskoj (43,5 odsto), Češkoj (43,3 odsto) i Letoniji (40,1 odsto), a mleko s niskim sadržajem masti u Litvaniji (50,2 odsto), Hrvatskoj (41,2 odsto), Estoniji (38,9 odsto), Nemačkoj (30,6 odsto) i Mađarskoj (30,1 odsto).

  Jutarnje ispijanje šoljice kafe za mnoge je svakodnevna rutina, ali bi moglo da postane gotovo luksuz zbog inflacije koja je od prošlog oktobra u stalnom porastu, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.