• Svetski vodič za turističke takse: Svi gradovi i države koji će turistima u 2024. naplaćivati boravak

  Prekomerni turizam obeležio je 2023. godinu u industriji putovanja. Negativne posledice koje masovno posećivanje popularnih destinacija poput Venecije, Barselone i Novog Zelanda ostavlja na tamošnje okruženje bilo je tema mnogih medijskih natpisa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svetski vodič za turističke takse: Svi gradovi i države koji će turistima u 2024. naplaćivati boravak
  Foto: Unsplash

  Neki od problema su zagađenje, gomilanje otpada koji turisti ostavljaju za sobom, ali i visoki troškovi života koji pogađaju stanovnike mesta koja su popularna turistička odredišta.

  Jedna od taktika kojima se države služe da izađu na kraj sa prekomernim turizmom je uvođenje turističkih taksi. Koncept nije nov, a ako ste ikada putovali u inostranstvo, verovatno ste plaćali pomenutu taksu, čak i da to niste primetili, budući da se ona ponekad uračuna u cenu avionske karte ili prilikom plaćanja odsedanja u hotelu.

  Predstavljamo vam mesta koja su uvela turističke takse u 2023. kao i ona koja će tu praksu početi da primenjuju od ove godine:

  Barselona ponovo povećava turističku taksu u 2024.

  Gradske vlasti Barselone najavile su 2022. da će u naredne dve godine povećavati turističku taksu. Od 2012. posetioci prestonice Katalonije pored regionalne turističke takse, morali su da doplaćuju i za obilazak samog grada.

  Od aprila prošle godine ta doplata povećana je na 2,75 evra, a drugi talas poskupljenja očekuje se 1. aprila, kada će taksa skočiti na 3,25 evra.

  Taksa se odnosi na posetioce koji borave u zvaničnim turističkim smeštajima, a iz gradskog veća kažu da će sredstva biti korištena za finansiranje gradske infrastrukture, popravljanje puteva i unapređenje usluga autobuskog prevoza.

  Valensija uvodi turističke takse 2024.

  Valensija od ove godine uvodi turističke takse putnicima koji odsedaju u svim oblicima smeštaja u tom regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove.

  Zvanično nazvana „Valensijska taksa na boravak turista“ stupa na snagu ove godine, ali tačan datum još nije objavljen.

  Posetioci će morati da plate između 0,5 i dva evra po noćenju, u zavisnosti od odabranog smeštaja za do sedam noćenja. Putnici kruzera plaćaće 1,5 evra po danu.

  Vlasti planiraju da sredstva koja dobiju na ovaj način usmere u održivi razvoj turističkog sektora ovog regiona, kao i izgradnju jeftnijih stambenih rešenja za lokalno stanovništvo.

  Oljao u Portugalu uveo turističku taksu u 2023.

  Ribarski gradić Oljao u Portugaliji, popularan među turistima, od prošle godine naplaćuje posetiocima taksu od dva evra po noćenju u periodu između aprila i oktobra. Za ostatak godine taksa iznosi jedan evro, a obaveze se ne odnose na decu mlađu od 16 godina. Takođe, maksimalan iznos ograničen je na deset evra po boravku.

  Ideja je da se uz pomoć ove takse ograniči uticaj turizma na ovaj gradić, unapredi higijena i bezbednost.

  Još dve od šesnaest opština u najjužnijem regionu Portugala Algarveu naplaćuje takse: Faro (1,5 evra po noćenju, za period do sedam noćenja između marta i oktobra) i Vilja Real de Santo Antonio (jedan evro, za period do sedam noćenja).

  Bali: Turistička taksa uvodi se u februaru 2024.

  „Zemlja bogova“ privlači brojne posetioce iz celog sveta svojim bajkovitim plažama, ostrvima i kulturom, ali to donosi i brojne probleme lokalnom stanovništvu.

  Neke od njih vlasti planiraju da reše uvođenjem turističke takse od 14. februara ove godine u iznosu od 150.000 indonežanskih rupija (ili oko 8,80 evra) na posebnom naplatnom šalteru na Međunarodnom aerodromu Ngurah Raj. Proces, obećavaju čelnici Balija, trajaće samo 30 sekundi, a sredstva će biti preusmerena u očuvanje životne sredine, prirode, kulture, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovnika Balija.

  Da li će Tajland konačno ove godine uvesti turističke takse?

  Pre dve godine „šuškalo“ se da će Tajland uvesti turističke takse u 2023. i to po ceni od 300 tajlandskih bata (oko 8 evra), ali se to ipak nije dogodilo. Još nije potvrđeno ni da li se planira uvođenje naplate za 2024.

  Kada je prvobitno najavljeno uvođenje taksi, tamošnje vlasti navele su da je cilj da se od tih sredstava pruži bolja usluga turistima, kao i da se finansira dalji razvoj turističkih atrakcija.

  Turistička taksa u Veneciji

  Uvođenje turističke takse za posetu Veneciji više puta je prolongirano, iako je to jedan od gradova Evrope sa najvećim problemom prekomernog turizma.

  Sada je potvrđeno da će grad uvesti probnu naplatu za jednan deo 2024. godine i to u iznosu od pet evra za posete vikendom između aprila i sredine jula.

  Taksa će se naplaćivati samo za boravak između 8.30 i 16 časova, što znači da posetioci koji, na primer, u Veneciju dođu kako bi večerali ili bili na nekom koncertu, neće morati da plaćaju.

  Cilj takse je da smanji gužve, podstakne duži boravak i popravi kvalitet života lokalnom stanovništvu. Novac koji grad dobije na ovaj način biće preusmeren na usluge namenjene stanovnicima grada, kao što je održavanje, čišćenje i smanjenje troškova života.

  Mnoge zemlje odavno su uvele turističke takse, kako bi smanjile prekomerni turizam i podstakli održivost, a novac se najčešće usmerava u održavanje turističkih atrakcija i zaštitu prirodnih resursa. Euronews predstavlja neke od tih zemalja:

  Austrija

  U Austriji se plaća taksa po svakom noćenju, koja varira od regiona do regiona. U Beču ili Salcburgu morate izdvojiti dodatnih 3,02 posto od iznosa koji plaćate za smeštaj u hotelu po osobi, a ta taksa zove se „Tourismusgesetz“ ili „Berherbergungsbeiträge“.

  Belgija

  Turistička taksa u Belgiji takođe se naplaćuje po noćenju, a nekada je uključena u smeštaja, a nekad navedena kao poseban trošak, zbog čega je potrebno da pažljivo proverite svoj račun.

  U Antverpu i Brižu taksa se naplaćuje po sobi, a u Briselu varira u zavisnosti od veličine i rejtinga hotela. Obično iznosi oko 7,50 evra.

  Butan

  Umesto da direktno naplaćuje taksu, Butan nameće minimalan dnevni iznos potrošnje za posetioce koji u jeku sezone iznosi čak 250 dolara odnosno 228 evra.

  Ipak, u tu cenu uračunato je mnogo toga, uključujući smeštaj, međugradski prevoz, usluge vodiča, hranu i ulaznice.

  Bugarska

  Bugarska primenjuje naplatu turističke takse po noćenju.

  Cena je niska i varira od regiona i klase hotela, a iznosi oko 1,50 evra.

  Češka Republika

  U Češkoj samo Prag naplaćuje turističke takse i to samo jedan evro po osobi po noćenju i to do 60 noći. Taksa se ne odnosi na decu mlađu od 18 godina.

  Francuska

  Francuska naplaćuje turističku taksu uz hotelski smeštaj, a cena varira u zavisnosti od grada u kom boravite od 0,20 do četiri evra po osobi za noćenje.

  Međutim, u susret Olimpijskim igrama koje će se u ovoj zemlji održati u 2024. turistička taksa na hotelske sobe porasla je za 200 procenata i sada varira od 0,75 pa sve do 15 evra po noćenju.

  Grčka

  Turistička taksa u Grčkoj zavisi od broja zvezdica hotela u kom odsedate, odnosno broja soba koje iznajmljujete, a najniža je oko četiri evra po sobi.

  Tamošnje Ministarstvo turizma uvelo je taksu kako bi smanjilo zaduženost zemlje.

  Holandija

  U Amsterdamu turističku taksu plaćaju svi posetioci, pa i oni koji dolaze kruzerom.

  U Amsterdamu je njena cena sve do ove godine iznosila sedam procenata cene prenoćišta, ali je sada najavljeno drastično poskupljenje.

  U 2024. posetioci će u Amsterdamu morati da izdvoje čak 12,5 posto cene svog smeštaja za plaćanje turističke takse, što je čini najskupljom u Evropi.

  Hrvatska

  Hrvatska je podigla turističke takse u 2019. godini, ali samo za jek letnje sezone. Posetioci plaćaju oko 1,33 evra po noćenju.

  Italija

  Turističke takse u Italiji variraju od oblasti do oblasti, pa tako na Siciliji iznosi između jednog i tri evra po noćenju.

  Kada je reč o Rimu, u zavisnosti od tipa smeštaja, morate da izdvojite od tri do sedam evra za noć.

  Japan

  Japan posetiocima naplaćuje prilikom napuštanja zemlje i to oko 1.000 jena, odnosno osam evra.

  Na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Japana stoji da ta mala taksa doprinosi značajno ekonomiji zemlje.

  Karipska ostrva

  Većina Karipskih ostrva ima turističke takse koje se dodaju troškovima boravka u hotelu ili naplaćuju prilikom izlaska iz zemlje.

  Antigva i Barbuda, Aruba, Bahami, Barbados, Bermudi, Boner, Britanska Devičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Dominika, Dominikanska Republika, Grenada, Haiti, Jamajka, Monserat, Sent Kits i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Martin, Sent Vinsent i Grenadini, Trinidad i Tobago i Američka Devičanska Ostrva naplaćuju neku vrstu takse posetiocima koja varira od 13 evra za Bahame do 45 evra za Antigvu i Barbudu.

  Mađarska

  Turistička taksa u Mađarskoj naplaćuje se samo u prestonici Budimpešti.

  Putnici moraju da plate dodatna četiri procenta od ukupnog iznosa koji izdvajaju za noćenje u hotelu.

  Malezija

  Turistička taksa u Maleziji je fiksna i naplaćuje se po noćenju. Košta oko četiri evra za noć.

  Nemačka

  Nemci naplaćuju takozvanu „kulturnu taksu“ („kulturförderabgabe“) i taksu na prenoćište („bettensteuer“) u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu.

  Taksa iznosi oko pet procenata ukupnog računa za prenoćište u hotelu.

  Novi Zeland

  Mnogi turisti, ljudi na radnom boravku i studenti moraju da plate taksu za konzervaciju i turizam namenjenu međunarodnim posetiocima.

  Izuzeti su samo posetioci iz Australije. Reč je o jednokratnoj taksi koja se naplaćuje po ulasku u zemlju i iznosi 35 novozelandskih dolara ili oko 21 evro.

  Portugal

  Portugal ima jeftine turističke takse, koje se odnose samo na goste starije od 13 godina.

  Cena se kreće oko dva evra i važi za samo 13 od 308 portugalskih opština, uključujući gradove Porto, Lisabon i Faro.

  Taksa se plaća na samo prvih sedam dana boravka.

  Sjedinjene Američke Države

  Hotelska taksa naplaćuje se u najvećem delu Sjedinjenih Američkih Država, a najskuplja je u Hjustonu.

  Naime, u prestonici Teksasa potrebno je izdvojiti čak 17 odsto od cene smeštaja za ovaj državni namet.

  Slovenija

  Turistička taksa u Sloveniji varira u zavisnosti od mesta, kao i kategorije hotela. Nešto je veća u većim gradovima i rizortovima, a primera radi, u Ljubljani i Bledu iznosi oko tri evra po noćenju.

  Španija

  Ako se uputite na Ibicu ili Majorku, plaćate turističku taksu za održivost koja se odnosi na sve posetioce Balearskih ostrva starije od 16 godina.

  U jeku sezone cena iznosi oko četiri evra po noćenju.

  Švajcarska

  Turistička taksa u Švajcarskoj zavisi od mesta u kom boravite, a cena po noćenju je oko 2,20 evra.

  Iznos se plaća prilikom plaćanja smeštaja u hotelu, ali je jasno naznačen na računu, tako da nema zabune.

  Takođe se odnosi samo na boravak kraći od 40 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]