• U 2024. stiže bitkoin halving – manja ponuda bitkoina, manja nagrada za rudarenje

  Direktor kripto menjačnjice ECD Marko Matanović rekao je da se u 2024. godini očekuje bitkoin halving (bitcoin halving), događaj koji se dešava svake četiri godine u bitkoin mreži i koji usporava generisanje novih jedinica bitkoina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U 2024. stiže bitkoin halving – manja ponuda bitkoina, manja nagrada za rudarenje
  Foto: Pixabay

  „To znači manja ponuda bitkoina, a u slučaju da tražnja poraste to utiče na cenu. Tradicionalno prethodnih godina to su bili momenti kojima je prethodio rast cena, ali to ne znači da se taj trend mora nastaviti, sledeća godina će nam pokazati šta se tu dešava“, rekao je Matanović za Tanjug.

  On je naveo da je u 2022. i 2023. godini dosta kripto biznisa propalo, što je kratkoročno bilo bolno za ljude koji su imali sredstva, ali dugoročno zdravo zbog procesa prirodne selekcije.

  „Trenutno ima preko 20.000 kritpo valuta, najveći deo njih je besmislen, ali u moru tih eksperimenata imamo jednu ubrzanu evoluciju gde se pojavljuju projekti koji uče na tuđim greškama i razvijaju se“, ocenio je Matanović.

  On je rekao da je optimista po pitanju određenih kripto valuta i kretanja njihovih cena u budućnosti, zbog tehnologija na kojima su bazirane.

  „Za mene budućnost nije naredni mesec, kvartal, pola godine, već nekoliko godina ispred. Svoju argumentaciju baziram na tehnologiji koja se nalazi iza pojedinih projekata“, ukazao je Matanović.

  Komentarišući najzanimljivije događaje koji su uticali na kripto tržište u 2023. godini, on je naveo da su to velika stopa inflacije, ratovi, kamatne stope, kriza sa bankama u SAD, kao i propadanje i regulativa kripto berzi.

  „Ono što je zanimljivo jeste da se sudski proces protiv bivšeg izvršnog direktora berze za kriptovalute FTX Sem Bankman Frida jako brzo realizovao i on je dobio doživotnu zatvorsku kaznu. Bilo bi dobro da se i u sektoru tradicionalnih finansija slični slučajevi tako brzo i konretno obrađuju“, rekao je Matanović.

  Dodao je da je došlo i do promenama u ceni nekih kripto valuta, pa je tako bitkoin tokom 2023. godini doživeo dupli porast.

  „Cena bitkoina je na početku 2023. godine bila ispod 20.000 dolara, na kraju godine ona je iznosila preko 40.000 dolara“, naveo je Matanović.

  Na pitanje da li bi savetovao građanima da ulažu u kripto valute, Matanović je naveo da savetuje da ulog bude na onom nivou koliko su građani spremni da izgube, što je i slučaj sa ostalim investicijama na tržištu poput zlata ili nekretnina.

  „Mislim da ljudima u Srbiji nedostaje finansijske edukacije i svesti o tome koliko je investiranje važno. Mi nažalost imamo puno primera kada su ljudi bili prevareni u nedostatku informacija zato što su negde naišli na informaciju da će puno zaraditi ukoliko ulože“, istakao je Matanović.

  On je preporučio građanima da se informišu pre investiranja u kripto valute, kao i da se posavetuju u vezi sa mogućim prevarama.

  „Svako investiranje je praćeno rizikom, ovde ne postoji razlika. Ne treba verovati fantastičnim obećanjima i velikim ciframa, to je neodrživo dugoročno, često i kratkoročno“, naveo je Matanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]