• Za putovanje u EU građani Srbije moraće da traže odobrenje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

   

   

  To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak „složen“ i da bi „sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine“.
   
   
  Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati najkasnije za 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).
   
  Takav predlog Evropske komisije je danas potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je jedan zvaničnik odbora LIBE.
   
  Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u šengenski prostor EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.
   
  Od plaćanja ove dažbine biće oslobođeni mlađi od 18 i stariji od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.
   
  Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos rekla je da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU. Ali postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020.
   
  U elektronskom formularu kojim će se tražiti odobrenje, pored ličnih i podataka o pasošu, građani će morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU. Takođe će morati da „vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju i to sve za poslednjih deset godina“.
   
  U obrazloženju predloga se podvlači da će „ovaj sistem omogućiti ranu proveru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je reč o bezbednosti, ilegalnoj imigraciji ili pretnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno“.
   
  Elektronski formular s molbom će automatski biti proveren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, „kako bi se proverilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdat nalog za hapšenje“, navodi se u obrazloženju. Od onog ko traži odobrenje može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtev za razgovor.
   
  „Ako tražiocu odobrenje bude odbijeno, biće obavešten o razlozima, a imaće pravo žalbe i preko suda“, stoji u predlogu.
   
  Izvestilac u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, poslanica Kinga Gal je izjavila da će taj mehanizam „znatno doprineti jačanju bezbednosti EU i snažnijem i delotvornijem sistemu zaštite granica i sigurnosti“. Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

  Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet