• NIS započinje geofizička ispitivanja na teritoriji Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U sklopu istraživanja nafte i gasa u Srbiji, kompanija NIS u oktobru započinje geofizička istraživanja na području Pančeva. Planirano je da radovi na teritoriji Pančeva traju do kraja aprila 2018. godine, saopštila je danas Nafrna industrija Srbije.

    Ova istraživanja se obavljaju u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području «Južni Banat 2» na ukupnoj površini od 706 kvadratnih kilometara koji obuhvata Pančevo, Kovin, Kovačicu i Alibunar. Radove će izvoditi  „Naftagas-Seizmički servisi“ NIS-a. Kompanija poseduje sve dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za realizaciju ovog projekta, dodaje se u saopštenju.

    3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. 

     

    Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njeni delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja, a potpuno su bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

    U okviru planiranih aktivnosti biće urađeni i pripremni, geodetski radovi. Takođe, u toku je obaveštavanje vlasnika i korisnika parcela  o planiranim istraživanjima, koji, će, ukoliko su saglasni, potpisati dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed.  

     

    Kako bi ceo proces bio još transparentniji, u mesnim zajednicama na čijoj teritoriji se obavljaju ispitivanja, otvoreni su informativni punktovi, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Tu građani mogu dodatno da se informišu, da dostave sugestije ili eventualne primedbe o ovim istražnim aktivnostima. NIS će kao odgovorna kompanija sve zahteve građana vezane za istražne aktivnosti pažljivo razmotriti zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice i maksimalno se  truditi da u toku izvođenja radova na remeti svakodnevni život i rad meštana. Takođe, meštani su informisani i putem obaveštenja koja se postavljaju na prometnim mestima u njihovim naseljima, a dele se i flajeri u kojima se navode aktivnosti koje NIS sprovodi, navodi NIS u svom saopštenju.

     

     

    U sklopu istraživanja nafte i gasa u Srbiji, kompanija NIS u oktobru započinje geofizička istraživanja na području Pančeva. Planirano je da radovi na teritoriji Pančeva traju do kraja aprila 2018. godine.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]