• FISKALNI SAVET: Azotara ne plaća gas, Petrohemija nije na državnom trošku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Fiskalni savet Srbije objavio je dokument o fiskalnim kretanjima u 2017. godini sa preporukama za 2018. godinu. Kako je navedeno nereformisana javna i neprivatizvoana državna preduzeća ostaju najveći fiskalni rizik.

    “Jedan od najvećih fiskalnih problema sa kojima će Srbija da se suočava i narednih godina je neuspešno poslovanje javnih i državnih preduzeća. U 2017. napravljen je nedovoljan pomak ka rešavanju ovih problema” – konstatuje Fiskalni savet Srbije.

    Pančevačka preduzeća Petrohemiju i Azotara Fiskalni savet analizira u kontekstu plaćanja “Srbijagasu”. Pa se navodi da Petrohemija plaća redovno gas a da “Srbijagas” i dalje isporučuje gas neplatišama među kojima je i Azotara.

    “U očekivanju da će mnoga neprivatizovana preduzeća uspeti da se privatizuju i nađu strateškog partnera, ne rešava se njihova sudbina i dalje se podnose fiskalni troškovi njihovog poslovanja” – ocenjuje Fiskalni savet.

    Azotaru ocenjuju kao firmu koja svoje neuspešno poslovanje pokriva neplaćanjem računa za gas. Fiskalni savet konstatuje da Petrohemija tokom 2017. godine privremeno nema problema u poslovanju zbog povoljnih svetskih cena njenih proizvoda. Ipak Fiskalni savet ocenjuje kako ovo preduzeće nema mogućnost da trajno opstane u pozitivnoj zoni bez prestrukturiraranja i velikih investicija.

    “To znači da se privatizacija ne sme dalje odlagati, jer će vrlo brzo postati fiskalni problem” – zaključuje se u dokumentu Fiskalnog saveta.

    Fiskalni savet Srbije objavio je dokument o fiskalnim kretanjima u 2017. godini sa preporukama za 2018. godinu. Kako je navedeno nereformisana javna i neprivatizvoana državna preduzeća ostaju najveći fiskalni rizik.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija