• BATUT utvrdio koji su vodovodi u JUŽNOM BANATU u 2020. bili ispravni, a koji ne

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Južnom Banatu kontrolisano ukupno 73 javnih vodovoda i vodnih objekata, od čega je 8 javnih vodovoda gradskih naselja, 59 javnih vodovoda seoskih naselja i 6 vodnih objekata.

    Kontrolisano je u 2020. ukupno  4746 uzoraka vode za piće na fizičko-hemijsku ispravnost, od čega 2196 uzoraka „ne odgovara Pravilniku“, što je 46,3 procenata.

    Na mikrobiološku ispravnost ispitivano ukupno 4783 uzoraka, od čega Pravilniku nije odgovaralo 311 uzoraka, što je 6,5 posto.

    Od 8 javnih vodovoda u Južnom Banatu – dva su ispravna, kod tri su utvrđene samo fizičko-hemijske neispravnost, kod jedno je bila samo mikrobiološka neispravnost – dok su kod dva javna vodovoda utvrđene neispravnosti obe vrste – udružene neispravnosti.

    U Južnobanatskoj oblasti od 2346 uzoraka vode za piće, 266 ne odgovara Pravilniku po pitanju fizičko – hemijske ispravnost, što je 11,3 posto.

    U 2346 uzoraka vode za piće u 68 je izmerena vrednost za rezidualni hlor iznad MDK, što je 2,9 posto.  Maksimalno izmerena vrednost hlora bila je 0,7 mg/litru, a prema Pravilnu maksimalno dozvoljena je vrednost od 0,5 mg/litru.

    Od 25 oblasti u Srbiji koje su proverevane na hlor u vodi za piće, jače vrednosti hlora  zabeležene su u 9 oblasti – a Južnobanatska je neslavno druga, posle Južnobačke.

    U Južnom Banatu na mikrobiološku ispravnost ispitivano je 2359 uzoraka vodovodske vode za piće, a van Pravilnika je 116 što je 4,9 posto.

    Batut je objavio i spisak ispravni javnih vodovoda, na kome je i pančevački, sa 6,6 posto fizičko-hemijske neispravnosti, i 3,1 posto mikrobiološke neispravnosti.  Vodovod u Opovu je isto ispravan, sa 10,7 procenata fizičko-hemijske neispravnosti, odnosno  1,1 posto mikrobiološke neispravnosti.

    Na listi javnih vodovoda samo sa fizičko-hemjskim neispravnostima su vodovodi u Kovinu – 7,8 posto neispravnost, Alibunaru – 58 posto neispravnosti, i Kovačici – 25 posto neispravnosti.

    Zbog  mikrobiološke neispravnosti, od 10,4 posto, neispravan je bio vršački vodovod.  

    Na listi vodovoda koji su neispravni zbog udružene neispravnosti, fizičko-hemijske i mikrobiloške, u Južnom Banatu su belocrkvanski i plandištanski vodovodi.

    Batut u napomenama navodi za Južni Banat da su najčešći uzroci mikrobiloške neispravnosti prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija i „Pseudomonas aeroginosa“, a najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećane vrednosti mangana i boja.

     

     

    U Južnom Banatu kontrolisano ukupno 73 javnih vodovoda i vodnih objekata, od čega je 8 javnih vodovoda gradskih naselja, 59 javnih vodovoda seoskih naselja i 6 vodnih objekata.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]