• BAVANIŠTE: Dani ćirilice u znaku života

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na konkurs Sabora dečjeg stvaralaštva stiglo više od 3.700 radova iz Srbije, Evrope i daleke Australije, iz svih krajeva gde ima Srba i gde osnovci i srednjoškolci neguju tradiciju svog zavičaja.

    Najskuplje srpske reči – vera, nada, dobrota, milosrđe. kolevka, brat, majka, čast, mostovi, ćirilica, svetinja, zadate teme minulih „Dana ćirilice”, smenio je „Život”, u novom pozivu konkursa 22. Sabora dečjeg stvaralaštva, manifestacije koja prilježno neguje srpski jezik i pismo.

    Ove godine je u Bavanište i Osnovnu školu „Bora Radić” pristiglo 3.765 radova – literarnih sastava, likovnih i kaligrafskih radova, inicijala imena, ilustracija, veza i lutaka u narodnoj nošnji i pod maskama. Najviše ih je iz škola Srbije, ali po tradiciji i iz zemalja u okruženju, Evrope, pa i daleke Australije, odasvud gde Srba ima, i gde osnovci i srednjoškolci neguju tradiciju svog zavičaja. Žiriranje je i ove godine obavljeno u Vukovoj zadužbini u Beogradu, a dodeljeno je 184 nagrade, 74 pohvale i pet specijalnih priznanja.

    Iz Udruženja „Dani ćirilice”, organizatora manifestacije koja je u Kalendaru republičkih smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opstaje uz njegovu i podršku opštine Kovin, ističu da je ćirilica naše veliko bogatstvo, naročito danas kada su nam deca uz kompjutere i sa mobilnim telefonima. Poručuju da se pre svega moraju pronaći ljubav, entuzijazam i dobra volja, te da se onda mnogo toga može uraditi, a u Bavaništu ima takve energije, jer deca uče i opominju.

    Dečji sabor „Dani ćirilice” pokrenut je 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata i običaja. Od tada se, svedoče ovde, okupljaju Srbi oko svojih svetinja pravoslavne vere, srpskog jezika i pisma – ćirilice, kao stožera nacionalne baštine. Svake godine, kao trag ostane i Zbornik najboljih pisanih kreacija, kao i niz tematskih publikacija ove svetkovine ćirilice, koja je za više od dve decenije okupila na desetina hiljada đaka iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije i čitavog sveta.

     

    Na konkurs Sabora dečjeg stvaralaštva stiglo više od 3.700 radova iz Srbije, Evrope i daleke Australije, iz svih krajeva gde ima Srba i gde osnovci i srednjoškolci neguju tradiciju svog zavičaja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo