Foto: Pixabay
Društvo

Biraće se najlepši slavski kolač u Starčevu

Izvor: 
Politika Sub, 11/02/2023 - 17:11U Starčevu, u nedelju 12. februara biće održana manifestacija „Izbor za najlepši slavski kolač“. Udruženje žena „Neolit“ i mesna zajednica u devetom izdanju okupiće u sali Doma kulture „29. novembar“,  domaćice iz ovog kraja da odmere recepture i umeće spavljanja vrste hleba na svečarskoj trpezi, dok će višečlani žiri ceniti, kako je najavljeno, odnos tradicionalnog i estetskog i pokazano umeće.

“Slava i slavski kolač je nešto što svako domaćinstvo ovde poštuje. Mi kao udruženje nastavljamo da negujemo tradiciju, pa i manifestaciju u slavu obrednog kolača, koja je u Starčevu začeta pre petnaestak godina, pa prekinuta. Svake godine imamo odličan odziv učesnica, ali i gostiju i što je najvažnije divan izbor slavskih kolača, kojima žene pokazuju svoje umeće i lepotu naših običaja“, kaže za „Politiku“ Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja žena „Neolit“, i skreće pažnju da slavski kolač može biti i najjednostavnija pogača.

 U ovom kraju se drže isključivo klasike i neguju starinsku recepturu, a uz malo prakse, strpljenja i mašte, posebna radost je i kolač ukrasiti simboličnim šarama od beskvasnog testa. Tradicionalni kolač, koji  može biti i samo pogača od brašna kvasca i soli, simbol je tela Hristovog i pravoslavlja. Ukrašen ili ne, razlikuje se od kuće do kuće, od slave do slave, a ovde ističu sve će se to moći videti, pa i degustirati na 9. „Izboru za najlepši slavski kolač“ u Starčevu.
MarketingNajnovije vesti