• Bodiroga: Neki poslodavci i u vanrednom stanju krše pojedinačna prava zaposlenih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Krajem februara u Pančevu je posle puno godina i više pokušaja formiran lokalni Socijalno ekonomski savet a predsednik ovog tela u kome su poslodavci, sindikati i predstavnici pančevačke vlasti je Milanko Bodiroga.

    Početak rada lokalnog SES-a obeležavaju i prvi dani vanrednog stanja uvedenog u Srbiju. Pa se pojavlju primeri na koje se kaže Bodiroga reaguje.

    “Frapantno je za nas da se javljaju pojedinačni slučajevi da u kojima poslodavci usmenim nalozima radnike šalju na druga radna mesta van teritorije Pančeva, u okolna mesta a to je evidentno zloupotreba, neki radnici na odredjeno vreme dobijaju raskide ugovora o radu, unapred, jer im se stavi do znanje da im neće biti produženi ugovori iako su proveli u firmi po dve, tri godine, a najavljuje se ponegde da će biti smanjenja plata, bez da su poslodavci preduzimali neke mere da do toga ne dođe”, kaže Bodiroga.

    Dodaje da su ovi primeri i za javnog i za privatnog sektora, a da SES pokušava da ih reši u direktnom kontaktu sa zaposlenima i poslodavcima.

    “Ako to predje u masovniju zloupotrebu pokušaćemo da reagujemo i preko centralnog SES-a  i ovog našeg ovde  lokalnog SES-a”, najavljuje Bodiroga.

    On kaže da bi trebalo da se obrati pažnja na pretnju finansijskom krizom što može veoma brzo da nas zadesi, a što bi otežalo rad poslodavaca a tako donelo i potencijalne probleme za radnike kao što je ostajanje bez posla.

    Vanredno stanje je pored razloga zbog koga je uvedeno i problem jer je veliki broj članova sindikata trenutno kod kuće. Bodiroga kaže da će se u narednom periodu SES pokušati da pomogne u implementaciji  ono što se donese na nivou države, s obzirom da je čitava ova situacija vezana za više republičke organe kako poslodavaca tako i sindikalne, a samim tim i vladu Republike Srbije.

    “Prve korake koje su oni napravili možemo u suštini u ovom trenutku da pozdravimo, ali moramo da obratimo pažnju na detalje”, kaže Bodiroga i podseća da neki poslodavci i ovo stanje zloupotrebljavaju.

    On najavljuje da će SES raditi na donošenju zaključaka i mere, u saglasnosti sa poslodavcima i lokalnom samoupravom, kako bi se sprečila svaka zloupotreba u odnosu poslodavac i zaposleni.

    “Moramo sagledati realnu situaciju, da se ne bi okretali samo ka našim članovima i radnicima, smatramo i da poslodavci moraju biti upućeni na pomoć države svake vrste, mislim da s obzirom na situaciju, država mora da pokaže određene korake pored već preduzetih i najavljenih”, kaže Bodiroga.

    Kako je najavio lokalni SES će uskoro zasedati a sednica bi zbog uslova vanrednog stanje trebalo da bude održana elektronskim putem.

    “ U situaciji  vanredno stanja sačekali smo konkretne mere socijalnih partnera na nivou republike, da bi ih dopunili i insisirali da se neke stvari direktno sa terena implementiraju na višem republičkom nivou SES-a Srbije”, kaže Bodiroga.

    Krajem februara u Pančevu je posle puno godina i više pokušaja formiran lokalni Socijalno ekonomski savet a predsednik ovog tela u kome su poslodavci, sindikati i predstavnici pančevačke vlasti je Milanko Bodiroga.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo