• Bolnica u Pančevu obnovila grejanje i snabdevanje toplom vodom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sistem grejanja i tople vode u Opštoj bolnici u Pančevu rekonstruisan je i modernizovan uz podršku USAID-a pa se očekuje da će uz kontinuirano snabdevanje i centralno upravljanje biti ostvarene uštede u energentima od 20 procenata.

    Projekt menadžer USAID-a Siniša Čađo za Tanjug je rekao da je osnovna svrha projekta u Opštoj bolnici Pančevo poboljšanje efikasnosti sistema za grejanje.

    „Projekat je realizovan uz pomoć USAID-a, investicija je vredna 230.000 dolara, a osnovna ideja je da se uz rekonstrukciju i automobatizaciju delova sistema grejanja poboljša njihova efikasnost i ostvari ušteda u osnovnom energentu – gasu“, rekao je on.

    Projekat je sproveden uz saradnju sa gradskom upravom Pančevo i JKP „Grejanjem“ iz Pančeva, sa kojima su već sarađivali na postavljanju solarnih panela.

    „Jedan od osnovnih kolateralnih benefita projekta u Bolnici je uz poboljšanje grejanja i poboljšanje snabdevanja toplom vodom. Kroz realizaciju projekta uspeli smo da rešimo i taj problem tako da u ovom trenutku kompletna bolnica ima i bolje grejanje i kontinuirano snabdevanje toplom vodom“, rekao je on.

    Očekivana ušteda energenata po preliminarnim kalkulacijama za na grejanju će biti 20 procenata, a neka ranija iskustva iz sličnih projekata u drugim gradovima daju za pravo da će ušteda biti i 30 procenata.

    Direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka rekao je za Tanjug da je zahvaljujući USAID-u potpuno renovirano 11 podstanica centralnog grejanja..

    „To uključuje kvalitetnije grejanje, ekonomičnije i za bolnicu i za Dom zdravlja koji se takođe greje iz naše kotlarnice i za Medicinsku školu u Pančevu“, rekao je on.

    Opšta bolnica je paviljonskog tipa, ima veliki broj objekata i svi se greju na istoj mreži.

    „U tom krugu su i Bolnica i Dom zdravlja i Medicinska škola. Uspeli smo da iskoristimo letnje mesece da to uradimo i to nam sad mnogo olakšava posao. Grejanje je kvalitetnije, tople vode imamo stalno što je bio problem prethodnih decenija. Jer smo u hladnim danima ostajali bez tople vode. To sada više nije slučaj. Hvala USAID-u što je taj problem sada istorija pančevačke bolnice, a sadašnjost je lepša i bolje“, rekao je on.

    Povodom uspešne realizacije ovog projekta direktor Misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa u izjavi za Tanjug podsetio je da od izbijanja krize u Srbiji izazvane virusom COVID- 19 ova organizacija sarađuje sa ministarstvom zdravlja i organizacijama širom Srbije kako bi se zadovoljile hitne zdravstvene potrebe građana.

    „Kada su nam partneri iz Pančeva objasnili probleme koje imaju sa grejanjem i toplom vodom u bolnici koja je i ključna COVID bolnica tamo, shvatili smo koliko bi važno bilo da im pomognemo da taj problem reše. Mobilisali smo resurse, delovali smo brzo kako bi se posao obavio pre početka grejne sezone kako bismo unapredili uslove i za pacijente i za zaposlene. Ponosni smo na ono što smo zajedno postigli ovim partnerstvom . Molim vas, zapamtite da smo u ovome zajedno, i što je najvažnije – čuvajte se“, poručio je on.

    Sistem grejanja i tople vode u Opštoj bolnici u Pančevu rekonstruisan je i modernizovan uz podršku USAID-a pa se očekuje da će uz kontinuirano snabdevanje i centralno upravljanje biti ostvarene uštede u energentima od 20 procenata.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]