• Danas se distribuiraju testovi za malu maturu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Testovi za malu maturu danas, 14. juna, distribuiraju se iz Zavoda za štampanje novca u školske uprave, pod jakim merama bezbednosti kako se ne bi dogodilo da testovi odu u javnost pre zakazanog polaganja, izjavila je danas rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragana Stanojević.

    Ona je rekla da je završni ispit od novembra pripreman po strogim pravilima. Prema njenim rečima, u prostorije u kojima se sprema završni ispit mogu da uđu samo osobe koje imaju ovlašćenja i ne mogu da se unose elektronski uređaji, što podrazumeva telefone i fotoaparate, kao i da iz te prostorije ne mogu bilo šta da iznesu.

    „Testovi se čuvaju na posebnim sigurnosnim uređajima i svi računari koji se nalaze u toj prostoriji su isključeni sa mreže“, rekla je Dragana Stanojević.

    Govoreći o težini testa, ona je rekla da Zavod svake godine priprema testove veoma slične strukture i težine.

    „To znači da je najveći broj zadataka osnovnog nivoa obrazovnog standarda, gde su neka jednostavnija činjenična znanja ili jednostavnija praktična znanja, dok su zadaci sa srednjeg i naprednog nivoa malo složeniji i zahtevaju neke više kognitivne i misaone procese“, kaže Dragana Stanojević.

    Za upis u srednje škole mali maturanti će sutra polagati test iz srpskog jezika, a u četvrtak iz matematike. U petak će rešavati kombinovani test koji obuhvata pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo