Društvo

Dodela ugovora za javne radove i stručnu praksu

Pančevo, Pet, 24/06/2016 - 14:14
Mirjana Marić


U ponedeljak, 27. juna 2016. godine, u 11.00 časova u Maloj sali Gradske uprave, biće organizovana dodela ugovora poslodavcima i licima sa kojima je Grad zaključio ugovore o javnim radovima i stručnoj praksi, a koje će uručiti Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zaspošljavanja i socijalne politike.

Ove godine Grad je zaključio ugovore sa 13 poslodavaca i 30 lica za javne radove, i 14 poslodavaca i 20 lica za stručnu praksu.

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koju organizuje grad Pančevo i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Pančevo u skladu Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Pančeva za 2016. godinu, u cilju radnog angažovanja teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa.

U kategoriju teže zapošljivih lica spadaju osobe sa invaliditetom i Romi. Kroz sprovođenje javnog rada radno se angažuju nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, sa evidencije Nacionalne službe i prebivalištem na teritoriji grada Pančeva. Maksimalna dužina trajanja javnog rada je četiri meseca, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svako lice uključeno u javni rad. Javni radovi se mogu sprovoditi u oblastima socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.

Stručna praksa za 2016. godinu, namenjena je mladima do 30 godina i podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština radi osposobljavanje lica za samostalan rad u struci, bez zasnivanja radnog odnosa. Ova mera će trajati 6 meseci, osim u slučaju kada se sprovodi i traje u skladu sa opštim, odnosno posebnim zakonom i u cilju polaganja stručnog ispita, a najduže 12 meseci. Tokom trajanja stručne prakse, grad Pančevo obezbeđuje sredstva na ime novčani pomoći u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 dinara i snosi troškove polaganja stručnog ispita u visini jednomesečne novčane pomoći, za ona lica koja imaju zakonsku obavezu polaganja stručnog ispita.
MarketingNajnovije vesti