• Dve žene iz ravnice letos osvojile KROV EVROPE. Jedna od njih je iz Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vesti online  objavile su priču o dve žene koje su se ovog leta popele na krov Evrope Ljubici Debeljački (32) iz Srbobrana i Nataši Rajkov (33) iz Pančeva.

    Dve mlade i neustrašive žene nisu bile u istoj ekspediciji, čak se i ne poznaju, ali im je zajednička ljubav prema prirodi i planini, kao i spremnost da se uhvate ukoštac sa ekstremnim uslovima: niskim temperaturama, jakim vetrom i snegom koji se nikad ne topi.

    Na osvajanje krova EvropePančevka Nataša Rajkov je naročito ponosna  jer je njoj ovo bila prva ekspedicija i prvo iskustvo na tolikoj visini.

    – Bilo nas je dvanaestoro. Krov Evrope, 5.642 metra nadmorske visine, surovi Kavkaz, carstvo večnog leda predstavljalo je za mene pomeranje ličnih granica. Uspela sam i presrećna sam – kaže Nataša za “Vesti”.

    Ekipa u kojoj je bila, prvo je došla u Terskol, selo na 2.000 metara. Tu su boravili tri dana. Posle aklimatizacijskih uspona do 3.000 metara, koji su praksa zbog sprečavanja opasne visinske bolesti, planinari su se žičarom uspeli do 3.800 metara, a onda snagama svojih tela do baznog logora pred moćni vrh, smešten na 4.050 metara. Tu su proveli tri dana i krenuli na uspon do Pastukovih stena, na 4.600 m. Tada su naišli na prvu prepreku, promenljivo vreme, pa su morali da se vrate do baznog logora. Nakon dana odmora krenuli su ispočetka, ali nisu odustali. Do vrha su hodali deset sati, sve ih je mučila visinska bolest i glavobolja, ali su svi uspeli.

    – Verujem u ljude koji su sa mnom… Koji su bili sa mnom tada.. Verujem u bliskost, u osobe koje nas drže za ruku i one koje mi držimo. Koji koračaju hrabro sa nama. I kad nam ponestaje snage i kada ostajemo bez kiseonika. I kada smo najjači. I najslabiji – priča Rajkov.

    Nataša je zaposlena u Gradskoj upravi Pančeva u Sekretarijatu za javne nabavke, a planinarenjem je počela da se bavi pre tri i po godine.

    – Privukla me je ljubav prema prirodi, a onda kada sam osetila i upoznala planinu – očarala me je. Ostala sam večni zaljubljenik – kaže hrabra devojka koja se pre učlanjenja u planinarsko društvo bavila livadarenjem.

    Planina nudi mnogo toga, ali njena ćud ima dve strane, napominje Nataša.

    – Ona daje mir, lepotu, uživanje… Međutim, postoji i surovost, nedaće i loši trenuci, na koje moraš biti spreman. To je sastavni deo planinarenja. Ali, ako želimo da prihvatimo sve što nam planina pruža, baš kao i sam život, moramo da budemo svesni činjenice da su nam pored lepih, potrebna i loša životna iskustva. Na kraju krajeva, lepo ne postoji bez ružnog. Ne treba da zaboravimo da su to dve strane istog novčića, pismo i glava – objašnjava Rajkov.

    O utiscima o osvajanju Elbrusa, Nataša Rajkov je u avgustu pisala za 013info.

     

     

     

    Vesti online donose priču o dve žene koje su se ovog leta popele na krov Evrope Ljubici Debeljački (32) iz Srbobrana i Nataši Rajkov (33) iz Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]