• Ekološka sekcija pančevačke Gimnazije predstavila aktivnosti u Nemačkoj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Projektom „Okolina je kao staklo, ne dozvoli da se uništi“ je ekološka sekcija Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo uspešno predstavila svoje dugogodišnje aktivnosti na podizanju ekološke svesti u školi  i na međunarodnom nivou.

    Od 182 pristigla rada na konkurs Goethe-Instituta Moskva“ Ekologija čini školu“ 11 projekata je proglašeno ravnopravnim  pobednicima i nagrađeno putovanjem u nemački grad Bremen  na „PETU MEĐUNARODNU EKOLOŠKU KONFERENCIJU “. 

    Pored ekipe iz Srbije, svoje projekte predstavljali su i učenici sa nastavnicima iz Rusije (Moskva, Novosibirsk,Saransk), Ukrajine (Černigov), Sjedinjenih Američkih Država (Čikago), Belorusije (Novopolotsk), Kine ( Hangzhou),  Jermenije (Jerevan), Gruzije (Sugdidi), Kazahstana ( Aktau), Kirgistana ( Narin), Uzbekistana ( Urgenč) i Nemačke (Bremen).
    Iza učesnika konferencije je četiri dana bogatog programa. Glavni događaj je bilo predstavljannje projekata pred mnogobrojnom publikom u svečanoj sali Srednje škole Findorf u Bremenu. Konferenciju je otvorila gospođa Ronny Meyer, većnica u Senatu pokrajine Bremen, zadužena za ekologiju, urbanizam i saobraćaj, rečima da mlade generacije mogu da promene nemaran odnos prema okolini i navela primer srednjoškolke Grete Tunberg koja je pokrenula borbu protiv klimatskih promena. Projekti koji su prezentovani su se bavili različitim ekološkim problemima, od razdvajanja i smanjenja otpada, štednje enrgije, zaštite voda do zaštite ugroženih biljnih vrsta. Posle prezentacija učenici i profesori su odvojeno imali radionice na kojima su imali mogućnosti da planiraju buduću saradnju. Tim naše države je promovisao ideju sortiranja i recikliranja otpada, kao i kreativnu reciklažu i uputio sledeći apel: „Pravite od starog novo, to smanjuje otpad, štedi resurse i može biti zabavno“ Temom smanjivanja otpada bavili su se i tim iz Jermenije čiji su članovi pravili razgradive i jestive bio-kese od skroba i tim iz Kine sa projektom dizajniranja torbi za kupovinu. Sa ova dva tima isplaniran je zajednički projekat i time ostvaren bitan cilj ove konferencije-međunarodnja saradnja u oblasti ekologije. 

    U timu Gimnazije bili su: Valerija Jona Andrejević –profesorka nemačkog jezika, Elena Dragosavljević- profesorka hemije, Aleksandra Vukašinović-učenica trećeg razreda, Stefani Nešković-učenica drugog razreda i Borko Vicanović- učenik četvrtog razreda.

    Sa konferencije donose divne utiske i uspomene,  mnoga nova znanja iz oblasti ekologije, nemačkog jezika, ideje za dalji rad i buduće projekte, kao i nova prijateljstva . Putovanje, kao i sve dosadašnje aktivnosti, su podržali PASCH i Goethe-Institut Beograd.

    Projektom „Okolina je kao staklo, ne dozvoli da se uništi“ je ekološka sekcija Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo uspešno predstavila svoje dugogodišnje aktivnosti na podizanju ekološke svesti u školi  i na međunarodnom nivou.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]