IX Međunarodni festival etno hrane „Gravče na tavče” u Jabuci

Ilindenski dani su počeli, samo nek je veselo (FOTO)

Pančevo, Sub, 30/07/2016 - 14:49
Mirjana Marić

PANČEVO, 30. jul - Na IX Međunarodnom festivalu etno hrane „Gravče na tavče”, koji je održan u subotu, 30. jula, u Jabuci u organizaciji Udruženja „Ilinden” Jabuka, takmičilo se 18 ekipa, a pobedu je odnelo makedonsko udruženje "Lavici" iz Skoplja.

Festival etno hrane „Gravče na tavče” ujedno je i početak obeleževanja Dana Ilindena koji traju od 30. jula do 2. avgusta, a u okviru kojih se obeležava 70 godina od naseljavanja Makedonaca na teritoriji Vojvodine. Žiri u sastavu Vladimir Čolović, master voćarstva, Bogdan Garalejić, inženjer ratarstva, i Violeta Mickovski Stefanović, dr tehnologije (Institut „Tamiš”), odlučili su da prvu nagradu dodele makedonskom udruženju „Lavici” iz Skoplja. Drugo mesto pripalo je ZGMIZ „Pelister” iz Bora, dok je treća nagrada otišla u ruku ZGMIZ „Vardar-Niš” iz Niša. Nagradu za najlepši štand osvojilo je ZGMIZ „Ilinden” iz Leskovca.

jabuka_2.jpg

Goste i učesnike pozdravio je Dobre Trajkovski, predsednik Udruženja „Ilinden-Jabuka” iz Jabuke, a svoje zadovoljstvo što je ova manifestacija uspela da se održi sve ove godine podelio je i predsednik Nacionalnog saveta makedonske zajednice u Republici Srbiji, Borče Veličkovski, koji je rekao da je „Gravče na tavče” jedan kvalitetan festival koji neguje makedonsku tradiciju i istoriju.

„Istrajati devet godina u jednoj ovakvoj manifestaciji je za svaku pohvalu. Ovo jeste na neki način uvertira u Ilindenske dane, koje obeležavamo još od 1947. godine, svakog 2. avgusta. Ova godina je jubilarna, jer je 70 godina od naseljavanja pripadnika makedonske nacionalnosti na ovim prostorima. Ovakva manifestacija radi na promociji različitosti i svakako je dobro za sve građane Jabuke, Pančeva i šire. Na ovaj način se šalje poruka, jer mi ovde nemamo samo pripadnike makedonske zajednice, jednog zajedničkog života, zajedničkog bivstvovanja u okviru toga da smo svi građani Republike Srbije”, rekao je Borče Veličkovski. 

jabuka_5.jpg

 

Događaju je prisustvovao i zamenik ambasadora Makedonije, Bojan Đorđev, koji je pohvalio manifestaciju i energiju koju ona nosi sa sobom.

„Ovo je odličan prikaz makedonske kulture i topline makedonskog naroda”, rekao je Đorđev. A koliko je važna različitost, pričao je većnik za kulturu i omladinu Nemanja Rotar.

„Ovo su fine manifestacije koje neguju baštinu, neguju običaje koji ne smeju da se zaborave, jer svi ti običaji nas čine posebnim. I ta posebnost je nešto što je najveće obeležje čitavog čovečanstva. To što smo drugačiji, to nas čini neobičnim, zanimljivim, da upoznamo jedni druge, da razmenimo iskustva i to je suština spajanja. Zato treba održavati običaje i negovati ovako lepe manifestacije”, rekao je Nemanja Rotar. 

jabuka_7.jpg

jabuka_8.jpg

jabuka_4.jpg

jabuka_1.jpg

 

Na takmičenju u pripremanju najboljeg specijaliteta učestvovala su udruženja „Ilinden-Jabuka” iz Jabuke, „Vardar-Kačarevo” iz Kačareva, „Vardar-Vršac” iz Gudurice, „Vardar-Niš” iz Niša, „Goce Delčev” iz Vranja, „Makedonium” Beograd, „Ilinden” Leskovac, „Vardar-Plandište” iz Plandišta, „Dolovke” Dolovo, Udruženje Roma Jabuka, Udruženje „Kočo Racin” Beograd, „Skoplje” Makedonija, Aktiv žena „Sosa” iz Banatskog Brestovca, Pecaroši iz Jabuke, UVVV „Grozd” iz Jabuke i „Bonaz Šandor” Ivanovo. 

M. M. Veličković

 
MarketingNajnovije vesti