foto: Dragan Veselić
Društvo

Ima li Pančevo problem maloletničkih brakova?

Pančevo, Sub, 14/09/2019 - 17:50
Ivana Vlajovic


Prema podacima iz Matične knjige venčanih u Pančevu je u toku 2018. godine sklopljen samo jedan brak u kome jedan supružnik maloletno lice. U Srbiji se svake godine sklopi oko 2.000 dečjih brakova, rekao je za Politiku posebni savetnik ministra rada Dragan Vulević.

Prema pisanju Politike, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put, pa će izmenama i dopunama Porodičnog zakona, Srbija zabraniti maloletničke brakove, budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku samo u 2018. godini "sudbonosno da" pred matičarima izgovorilo je 204 mladoženje i 1.215 nevesta uzrasta od 16 do 19 godina. Unicefovo istraživanje, navodi ovaj dnevni list, pokazuje da se gotovo polovina romskih devojčica uda pre punoletstva, a petina stupi u brak pre navršene 15. godine.

Međutim, sudeći prema podacima iz Matične knjige venčanih u Pančevu, u koju tokom ove ali i u 2017. godini nije zavedena nijedna ovakva zajednica, u našem gradu problem dečijih brakova nije izražen.
MarketingNajnovije vesti