Foto: pixabay
Društvo

INSTITUT TAMIŠ: Smrad svinjskog stajnjaka nije iz pančevačkog atara

Pančevo, Sre, 09/08/2017 - 11:47
Vladimir Đoković


 

Smrad stajnjaka koji je proteklih nedelja po visokim spoljnim temperaturama davio Pančevce nije iz pančevačkog atara niti sa prostora regiona Južnog Banata. Ovo je potvrdio Nikola Škrbić direktor poljoprivrednog instituta “Tamiš” institucije koja savetima u poljoprivredi pokriva teritoriju Pančeva i Južnog Banata.

 

- To nije sa našeg terena. Nismo istraživali šta je i odakle stiže ali moguće je da se radi o tečnom svinjskom stajnjaku sa neke od susednih teritorija, kaže Nikola Škrbić.

 

Prema nezvaničnim informacijama svinjski stajnjak nastaje u lagunama, rezervoarima, bazenima uz farme svinja. Tečnost sa lagerovanog bio otpada sa farmi u ovo doba godine koristi se po njivama. Po njivama je razvoze cisternama, prskaju preko sistema za navodnjavanje, prosipaju po oranicama, injektuju ispod površine njive ili na neki drugi način raspršuju. A najefikasniji način korišćenja ovog "tečnog svinjskog stajnjaka" je injektovanje.

 

Prema informacijama koje su saopštili nadležni iz pančevačke vlasti smradovi koji danima dave pančevce su sa polja PKB-a, spominje se 22.000 hektara, na prostoru pančevačkog rita. Što je od desne obale Tamiša na zapad.

 

U neposrednoj okolini Pančeva postoji nekoliko farmi svinja koje su u sistemu poljoprivrednih kompanija koje se intenzivno bave i ratarskom proizvodnjom.
MarketingNajnovije vesti