• Jutarnje vesti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas je ponedeljak 30. novembar. Meteorolozi RHMZ-a za danas najavljuju pretežno sunčano vreme i najvišu temperaturu do 14°C.  Ovakvo vreme trebalo bi da bude čitave nedelje.

    Danas će se održati 42. sednica Skupštine grada Pančeva. Na dnevnom redu je, između ostalog, Predlog zaključka o usvajanju Akcionog plana grada Pančeva za razvoj javnog informisanja za period 2015 – 2017. godine.

     

    Raspored rada lekara u ženskom dispanzeru za ovu nedelju, možete pronaći  u našem odeljku namenjenom servisnim informacijama, kao i raspored rada lekara u školskom dispanzeru i raspored rada stomatologa. Očekujemo da nam u toku dana stigne i raspored rada lekara u predškolskom dispanzeru.

    Proteklog vikenda u pančevačkom porodilištu je rođeno 6 beba – četiri dečaka i dve devojčice.

    Noćas je u Hitnoj pomoći bilo 42 ambulantne intervencije. 10 puta su lekari izlazili na teren. Trinaest pacijenata je prevezeno kolima Hitne pomoći, od toga su tri transporta bila van grada. Lekari Hitne pomoći su intervenisali i u Jabuci i Dolovu.

    Zbog planiranih radova na električnoj mreži, u ponedeljak, 30. novembra, bez struje će od 9 do e11 sati biti potrošači u Cara Lazara od Marka Kralјevića do Prvomajske i u M. Kralјevića od Maksima Gorkog do Cara Dušana.

    Od 9 do 14 sati bez struje će biti potrošači u Cara Lazara od Vladimira Žestića do Marka Kralјevića, a od 9:30 do 10 potrošači u  Marina Držića 5, 5a, 5b, 5c, 5d i 8 i Dušana Petrovića Šaneta 26, 30c, 30b, 30e, Simpo tepisi Samousluga i Veljka Vlahovića 46, 46a, 48 i 50.

    Deo Padine i Omoljice sutra pre podne će ostati bez struje. Više o tome pročitajte u delu sajta namenjenog servisnim informacijama.

     

    Ukoliko ste ljubitelj panka, obavezno dođite u Apolo večeras. Engleski pank bend, Billyclub,  svira od 21 sat.

    Na današnji dan:

    1835 – Rođen je američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens (Samuel Langhorne Clemens), poznat kao Mark Tven (Twain), jedan od najvećih humorista svetske književnoseti. Svetsku slavu stekao je romanima „Pustolovine Toma Sojera“, „Život na Misisipiju“, „Pustolovine Haklberi Fina“, „Život na dvoru kralja Artura“. 

    1872 – U Glazgovu je odigrana prva fudbalska utakmica između dve reprezentacije – Engleske i Škotske. Meč je završen rezultatom 0:0. 

    1874 – Rođen je engleski državnik Vinston Lenard Spenser Čerčil (Winston Leonard Spencer Churćill), premijer Velike Britanije 1940-45. i 1951-55, vođa Konzervativne stranke od 1940. Kao jedan od velikih protagonista pobede nad fašističkim silama, učestvovao je na svim važnim savezničkim konferencijama (Moskva, Teheran, Jalta, Potsdam). Autor je i zapaženih književno-publicističkih dela, a za „Memoare iz Drugog svetskog rata“ dobio je 1953. Nobelovu nagradu za
    književnost. 

    1939 – Više od 20 sovjetskih divizija je napadom na Finsku započelo sovjetsko-finski „zimski rat“, okončan mirovnim ugovorom u martu 1940, kojim je Finska prinuđena da se odrekne Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje. 

    1957 – U Beču je umro srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, autor žanr-scena i velikih kompozicija iz srpske istorije („Seoba Srba“, „Proglašenje Dušanovog zakonika“). Nakon 1906. stekao je evropsku slavu slikajući portrete vladara i aristokrata. 

    1977 – Umro je srpski i jugoslovenski pisac Miloš Crnjanski, jedan od prvaka moderne srpske proze posle Prvog svetskog rata, urednik prvog modernističkog časopisa „Dan“ (1919), autor poetskog romana „Seobe“. Njegovo delo „Roman o Londonu“ smatra se prvim velikim kosmopolitskim romanom u srpskoj književnosti. Bavio se i novinarstvom i politikom, a Drugi svetski rat zatekao ga je u diplomatskoj službi u Rimu. Do 1965, kada se vratio u Beograd, živeo je kao emigrant u Londonu. 

    2009 – Umro je književnik i akademik Milorad Pavić koji jesvetsku slavu stekao romanom „Hazarski rečnik“.

    Danas je ponedeljak 30. novembar. Meteorolozi RHMZ-a za danas najavljuju pretežno sunčano vreme i najvišu temperaturu do 14°C.  Ovakvo vreme trebalo bi da bude čitave nedelje.

    Proteklog vikenda u pančevačkom porodilištu je rođeno 6 beba – četiri dečaka i dve devojčice.

    Noćas je u Hitnoj pomoći bilo 42 ambulantne intervencije. 10 puta su lekari izlazili na teren. Trinaest pacijenata je prevezeno kolima Hitne pomoći, od toga su tri transporta bila van grada. Lekari Hitna pomoći su intervenisali i u Jabuci i Dolovu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]