Društvo

Karneval u punom sjaju (FOTO)

Pančevo, Ned, 19/06/2016 - 11:31
Mirjana Marić


PANČEVO, 18. jun – „Dobrodošli u raspevani karnevalski grad”, bile su reči gradonačelnika Saše Pavlova, na sinoćnjem uvodnom koktelu (18. jun) koji je priređen za predstavnike karnevalskih grupa u atrijumu Gradske uprave Pančevo.

U bojama karnevala, već kostimirani predstavnici karnevalskih grupa imali su svoj mini defile na druženju koje je organizovano u njihovu čast. Gradonačelnik je rekao da je ova manifestacija poznata po dobroj energiji koju nosi, a da takođe predstavlja odličnu priliku za druženje i ostvarivanje nekih novih kontakata i veza među učesnicima.

„Karneval služi da učvrstimo ranije stečena prijateljstva, da stičemo nova prijateljstva, da se upoznajemo, družimo, sarađujemo i da tu saradnju prenesemo i na druga polja”, istakao je gradonačelnik.

 

img_0176.jpg

 

Dobrodošlicu su učesnicima Internacionalnog karnevala Pančevo 2016 ovom prilikom poželeli Zorana Vladu, organizatorka festivala, kao i potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Josip Silov.

„Ne samo što je Karneval u Pančevu prvi karneval u Srbiji koji je ušao u Evropsku federaciju karnevalskih gradova već je ostao perjanica karnevala u Srbiji, a to pokazuju međunarodni gosti koji dolaze ovde”, rekao je g. Silov i dodao da Pančevo može da se diči time što njegovi građani razumeju karneval, vole karneval i dolaze na karneval, što je i glavni razlog zbog kog se karneval i održava.

 

img_0440.jpg

 

Iako je kiša ispratila veliki broj tačaka, raspoloženje među učesnicima i posetiocima festivala nije bilo promenjeno. Niz glavnu gradsku ulicu prodefilovalo je 37 učesnika, među kojima su osim učesnika iz Srbije učestvovale grupe iz Italije, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Najveću pažnju izazvala je grupa Mantock Dance Intrenational iz Novog sada koja je izvela brazilsku sambu. Ovaj svakidašnji prizor za Latinsku Ameriku, nije ostavio ravnodušnim Pančevce koji nemaju često prilku da vide ovakve kostime i ples, posebno u izvođenju domaćih grupa. 

 

img_0620.jpg

 

Italijanska grupa Lis Maskaris, koja je prvi put učestvovala na Karnevalu u Pančevu, oduševila je sve posetioce impresivnim maskama.

 

img_0572.jpg

 

Na Karnevalu su učestovali đaci OŠ „Dositej Obradović” iz Omoljice, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Pančevo, OŠ „Đura Jakšić” Pančevo, OŠ „Aksentije Maksimović” Dolovo, OŠ „Geras Cunev” Strumica, Makedonija, SŠ „Dimitar Vlahov” Strumica. Plesni klub „Balerina”, Pozorištance „Mali princ” Jabuka, show dance grupa iz Vršca, „Fusion dance studio” Đetvan Pančevo, Pesni studio NG Pančevo, muzički centar Pančevo, „Veseli oldtajmeri” Rijeka, „Zvezde ili bebe” Rakovica, „Magična šumska stvorenja” Italija, „Mulen Ruž” Strumica, Karnevalsko udruženje Žaba, Ivanić grad, Hrvatska, „Napoleon” Ptuj Slovenija, predstavnici karnevala Vrnjačka banja, Orkestar Leskovac, Romska grupa „Sofi Indijke” Šabac, grupa iz Šošnja, Slovenija, „Maskare” Herceg Novi, grupa iz Rešica u Rumuniji i „O la la” iz Pančeva.

 

img_0496.jpg

 

Nakon međunarodne povorke, gosti Karnevala su prisustvovali i velikom karnevalskom vatrometu.

 

img_9710.jpg

 

M. M. Veličković

 

img_0379.jpg

 

img_0414.jpg

 

img_0508.jpg

 

img_0825.jpg

 

img_0953.jpg

 

img_0865.jpg

 

img_0885.jpg

 

img_0998.jpgMarketingNajnovije vesti