• Karpatski jelen se vraća na Vršačke planine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, započeli su realizaciju projekta, koji za dugoročni cilj, u narednih 5 godina, ima vraćanje jelena na područje Vršačkih planina. U lovište u ovom zaštićenom području, tačnije u novo uzgajalište „Lovačko imanje“ pušteno je 50 jedinki Karpatskog jelena, objavila je RTV.

    Uzgajalište „Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama, do kog se stiže šumskim putem iz sela Markovac, dobilo je nove stanare. 40 košuta i 10 muških jedinki jelena, ovde će dalje rasti, razvijati se, razmnožavati, a kasnije, svake godine, nekoliko desetina njih prelaziće u lovište, i širiti populaciju ovih plemenitih životinja na ovom prostoru.

    „Za narednih pet godina, plan nam je da 125 jelena preselimo iz zatvorenog u otvoreni deo lovišta „Vršačke planine“, pa će se zahvaljujući ovom projektu, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, ponovo čuti rika jelena u najvišoj planini u Vojvodini“, kaže Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

    To je bilo neophodno uraditi, jer je od 70-tih godina prošlog veka, zbog nemara, uništavanja staništa i krivolova, broj jedinki Evropskog, odnosno Karpatskog jelena, autohtone vrsta na ovim prostorima, drastično smanjen. Realno bi bilo da se, u lovištu posebne namene „Vršačke planine“ koje se prostire na 4.200 ha, nalazi 5-6 stotina jedinki jelenske divljači, a da bi se on ponovo postigao, moraju da se uključe svi.

    „Lovačka udruženja i lovačka društva na teritoriji Grada Vršca i Južnog Banata, na ovaj način dobijaju mogućnost da gazduju jelenskom divljači, ali imaju i veliku odgovornost da je čuvaju. Upravo da se ne bi desilo ono što je pre pet decenija rezultiralo time da smo bukvalno došli na njihov biološki minimum“, poručuje Željko Sušec, zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

    Podršku realizaciji projekta, koji sprovode JP „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, pruža i lokalna samouprava:

    „Cilj ovog projekta je, dakle, povećanje broja jedinki jelenske divljači, ali pre svega očuvanje i zaštita prirode, i ovog, nama veoma važnog, možda i najznačajnijeg prirodnog resursa u Vršcu. Takođe, za Grad Vršac je ovo specifična turistička atrakcija i turistički potencijal, i mislim da će ovakav projekat dovesti u Vršac brojne turiste, a pre svega ljubitelje priorode“, izrazila je svoje uverenje gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

    Celokupna vrednost projekta je 11 miliona dinara, od čega je 8 miliona preko konkursa odobrio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

    Javno preduzeće Vojvodinašume i Šumsko gazdinstvo Banat Pančevo, započeli su realizaciju projekta, koji za dugoročni cilj, u narednih 5 godina, ima vraćanje jelena na područje Vršačkih planina. U lovište u ovom zaštićenom području, tačnije u novo uzgajalište Lovačko imanje pušteno je 50 jedinki Karpatskog jelena.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]