Kovinski djaci Foto: D. K.
Društvo

KOVIN: Saobraćaj je uvek aktuelna tema

Izvor: 
Dejan Kreculj Uto, 22/06/2021 - 22:00
Poslednjeg nastavnog dana ove školske godine, na časovima Tehnike i tehnologije, učenici petog razreda „Zmajeve“ osnovne škole u Kovinu obnovili su znanja o saobraćaju i upoznali novi promenljivi saobraćajni znak sa ugrađenim dopler radarom za merenje brzine vozila u zoni škole.

Od sutra su učenici na letnjem raspustu. To je vreme njihovog povećanog prisutva u saobraćaju. Promenljive vremenske prilike, a posebno ovako  velike vrućine, potencijalna su opasnost za njih, bilo u ulozi pašaka ili bicikliste. Saobraćajne nezgode u kojima stradaju deca jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem. Novi koncepti obrazovanja, tehnička i tehnološka rešenja usmerena su ka tome da se deca što bolje obuče i priviknu na učešće u saobraćaju i da se na taj način smanji rizik od konflikata koji mogu imati teške posledice.

Nedavno postavljeni promenljivi saobraćajni znak sa ugrađenim dopler radarom za merenje brzine vozila u glavnoj kovinskoj ulici u zoni škole upozorava vozače ukoliko se ne kreću propisanom brzinom. U gornjem delu znaka se nalazi ograničenje brzine, a u donjem brzina vozila. Ukoliko je brzina dolazećeg vozila viša od ograničenja brzine, znak prikazuje izmerenu brzinu vozila, cifre počinju da trepere i pokazuje se crveno upozorenje „uspori“, sve dok se ne smanji ispod 30 km/h, kada se pokazuje zeleno „hvala“.

Kako kaže nastavnik Dejan Kreculj, nastavni sadržaji u vezi sa saobraćajem su kontinualno prisutni tokom cele školske godine, a posebno u jesen, na početku školske godine zbog poljoprivrednih radova, i na kraju kada učenici dosta vremena provode u igri napolju, pa i u saobraćaju. Ovaj novi znak su učenici upoznali u radu, u realnom okruženju, analizirali i obnovili pravila saobraćaja koja nisu lekcija za ocenu već zaista život znače.

 
MarketingNajnovije vesti