Društvo

MINISTAR: Roditelji đaka će ocenjivati profesore

Izvor: 
Tanjug/Politika Sre, 31/08/2016 - 09:46


BEOGRAD, 31. avgust Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi, i to se mora promeniti, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola, i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela, rekao je Šarčević.

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

U svetu se za to zna cena 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje, objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv, rekao je Šarčević.
MarketingNajnovije vesti