• MIRA JOVANOVIĆ PATRONAŽNA SESTRA IZ DOLOVA: Moja ovozemaljska misija je humanost

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mira Jovanović, patronažna sestra iz Dolova obeležiće četrdeset tri godine radnog staža i trideset godina rada u dolovačkoj ambulanti na poseban način.

     

    Kako bi je osim po predanosti poslu, pamtili i po kreativnosti koju je konstantno ispoljavala kroz svoj rad ona je dečje odeljenje, poznatije kao savetovalište ukrasila crtežima Diznijevih junaka uz koje su odrastale mnoge generacije.

     

    Njena želja je da je Dolovci i po ovome pamte.

    Ko poznaje njen rad, zna da će imati po mnogo čemu. 

     

    013info: Napunili ste četrdeset tri godine radnog staža, a već trideset radite u dolovačkoj ambulanti. Ovaj posao nije nimalo lak. Gde ste našli motivaciju da ostanete u ovoj profesiji?

     

    Mira Jovanović: Bez obzira kojom profesijom se bavili, na samom početku morate obaviti iskren razgovor sa samim sobom: da li volite to što radite i da li možete da radite to što volite. Shvatila sam na samom startu svoje karijere da je moja ovozemaljska misija humanost, pomoć drugima uvek i na svakom mestu. Naravno, ovome morate dodati jednu stabilnu porodicu koja stoji iza vas i podupire vas dajući vam snage da gurate napred, onda je uspeh neizostavan, sreća obostrana, a energija neiscrpa.

     

    013info: Koliko se vaš odnos prema medicini izmenio tokom karijere?

     

    Mira Jovanović: Kada se osvrnem u nazad, ne mnogo. Ja sam poštovalac prirode i prirodnih zakona, tako da   smernice u odgovorima tu pronalazim koristeći logiku u razmišljanju. Promenili su se samo izazovi. Kada ovo kažem, mislim na dr Gugl koji se oduzeo u pametovanju.

     

    013info: Zbog čega ste izabrali ovaj poziv?

     

    Mira Jovanović: Zagovornik sam da se ništa ne dešava slučajno. Pred sam upis u prvi razred stručne škole, gde sam trebala da upišem gimnaziju i studiram kasnije ruski jezik ja sam se razbolela. Tog vikenda u selu je bio u poseti naš prijatelj, vojni lekar dr Pavle. Pregledao me, dao mi terapiju i ja do uveče, ustanem iz kreveta. Shvatim: kako je lepo pomoći ljudima ovako, direktno, rezultat odmah vidljiv…Time ću se baviti u životu… I evo me, još se time bavim.

     

    013info: Tokom svog dosadašnjeg rada u dolovačkoj ambulanti bili ste često pokretač inovativnih ideja i sjajnih projekata. Na šta ste najviše ponosni?

     

    Mira Jovanović: Odmah da kažem, nije bilo lako, naročito na samom početku rada u Dolovu, devedesetih godina. Cilj mi je bio da pokažem mojim meštanima da promene mogu da se dese, ali da prvo treba krenuti od sebe. Sećam se one borebe sa vašljivošću dece… Dolazili mi roditelji kući, da mi prete. Tu je moj suprug Srpko odigrao glavnu ulogu. “Ako ti smatraš da je to ispravno što radiš, guraj napred i ne obaziri se na dokone Naste.“ Poslušala sam ga i nastavila još jača. Ipak, najponosnija sam što sam inicijator rada pedijatra na selu, kao i ginekologa. Moja ideja i danas živi, iako niko i ne zna da je tamo neka patronažna sestra iz Dolova tvorac ove zamisli, bez ičije zaleđine, sama krenula u borbu sa administartivno pravnim zavrzlamama i uspela da realizuje svoju ideju. Zato moja, dolovačka deca od 2002. godine imaju pedijatra kao prva seoska sredina.

     

    013info: Povodom vašeg značajnog ubileja oslikali ste dečji deo ambulante junacima iz crtanih filmova. Koliko dugo je trajao taj proces i kakve su reakcije malih i velikih pacijenata?

     

    Mira Jovanović: Naviknuta na „Use i u svoje kljuse“, razmišljala sam, na koji način da počastim sebe kroz davanje mojim Dolovcima. Ovu ideju nosila sam već duže vreme. Kako nam je renovirana ambulanta, a meni se približavala godišnjica radnog veka (a i penzija će još dve godine), ovo je bilo neminovno. Sve ukupno oko mesec dana. Dolazila sam ranije na posao, odlazila kasnije, radila svoj posao…Kada razmislim, najviše je ovaj projekat povukao (ja se ne računam), moj dečko (suprug), koji je strpljivo zamenjivao baku našim unucima, dok se ja ne vtatim s posla. Kažem vam, ništa bez stabilne porodice. Reakcije? Dok sam oslikavala čekaonicu, došla je majka sa troje dece da me nešto pita. Na odlasku, nije mogla da ubedi dete da pođe: “Neću, hoću da budem ovde“, rekao je…Tada sam shvatila da nisam promašila temu.

     

    013info: To je zaista impresivno, kada ste otkrili da imate i ovaj dar?

     

    Mira Jovanović: Mislite na crtanje… Još iz najranijeg detinjstva. Sećam se, obzirom nisam imala plakar (tada je bio šifonjer) u svojoj sobi, ceo zid sam oslikala scenom iz crtanog filma: Paja Patak beži od razjarenog bika…

     

    013info: Kako biste opisali vaš dosadašnji rad u ovoj profesiji i koje ciljeve još niste ostvarili, a planirate pre nego što se penzionišete?

     

    Mira Jovanović: Rukovodim se da je patronažna sestra uvo svog terena koje mora da čuje sve, oko svog terena koje mora da vidi sve, jer ja sam sestra porodice. Često umem da kažem da je patronažna sestra preteča porodičnog lekara. Zato sam pripravna i nakon zvaničnog završetka radnog vremena. Zbog svega ovoga, ja često ustajem i ležem sa problemima mojih Dolovaca. To je moja profesija, moj zadatak da zdravstveni sistem unosim u kuću, u porodicu, a on nema strogo radno vreme.

     

    Što se tiče ciljeva, situacija se sama namesti, izazovi se pojave. Ja ih samo prepoznam, organizujem se i krenem da ih realizujem.

     

    013info: Šta je najveći izazov u ovoj profesiji?

     

    Mira Jovanović: Prvo, očuvati savest. Ona mi je najverniji pratilac i istovremeno najveći kritičar. Drugo, zadobiti poverenje sagovornika i još važnije, negovati i održavati to poverenje. Nadam se da sam u oba slučaju na visini zadatka.

     

    013info: Da možete da birate ponovo da li biste izabrali ovaj poziv?

     

    Mira Jovanović: Da, jer mene ispunjava moj poziv. Možda neke ideje i postupke ne bih uradila na isti način, jer sada imama iskustvo, ali bih sigurno sve ponovo.

     

    Mirjana Marić

     

    Mira Jovanović, patronažna sestra iz Dolova obeležiće četrdeset tri godine radnog staža i trideset godina rada u dolovačkoj ambulanti na poseban način.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]