• Mladi Pančevac jedan od pobednika Konkursa za najlepšu reč u srpskom jeziku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevački gimnazijalac i saradnik omladinske redakcije portala 013info, Relja Jarkovački, jedan je od pobednika Konkursa za najlepšu reč u srpskom jeziku koji je održan u okviru manifestacije Mart, mesec srpskog jezika u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

    Učenici svih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje priveli kraju, slali su na adresu Društva za srpski jezik izabrane reči koje smatraju najlepšim u srpskom jeziku prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

    Reč praskozorje koju je predložio i mladi Pančevac izabrana je od ukupno 905 predloga za najlepšu od strane tročlane Komisije koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić.

    Praskozorje je slovenska reč koja označava vreme pred izlazak sunca, kad zora praska, puca. Ova slika vidljiva je i u složenoj tvorbenoj strukturi te imenice. Reč nosi duboku simboliku rađanja, početka i nade.

    Relja je lepotu ove reči primetio još u prvom razredu gimnazije.

    Jednom smo u toku prvog razreda gimnazije na času srpskog jezika kod profesorke Nevene Stefanović radili nešto od poezije, ne sećam se više ni šta je bilo, ali tamo je bila reč praskozorje. Od tog prvog razreda pa do sada ta reč mi je ostala upisana u sećanje kao najlepša. Čini mi se da sam doživeo budan svega dva praskozorja i mislim da nema jezika koji ima reč koja bolje od ove opisuje taj period jutra“, rekao je on.

    Na ideju da učestvuje u odabiru najlepše srpske reči došao je nakon što je video vest o konkursu na sajtu Filološkog fakulteta. Nagradi se obradovao, ali, kako kaže, nije mnogo radio za nju.

    Jednako kao što sam ja poslao reč mogao je i bilo ko drugi. Za konkurs sam saznao na sajtu Filološkog fakulteta pa sam popunio anketu i poslao“, objašnjava Jarkovački.

    Gimnazijalac smatra da je, iako veoma voli srpski jezik, nejgova spoznaja maternjeg jezika nedovoljna.

    On poručuje da treba da volimo i čuvamo svoj jezik, jer „drugi nemamo, bolji i lepši nećemo naći“.

    Pored reči praskozorje, u užem izboru našle su se i reči blagodat, blagouhan, blagovanje (jer su zbog uzvišenosti prideva blag u njihovom sastavu bile među najbrojnijim tvorenicama u srpskoslovenskom jeziku), nigde i nigdina (zbog velikog ekspresivnog naboja), vatra (zato što spada u imenice koje imaju najviše značenja u srpskom jeziku), preumljenje (zbog toga što preumljenje sledi nakon iskrenog pokajanja) i mrkosvestica (zato što se razlikuje od mnogo poznatije nesvestice).

    Činjenica da su reči koje su se najviše ponavljale na konkursu bile ljubav, porodica i majka ostavlja utisak da prave vrednosti ipak nisu zaboravljene i da su njihovi čuvari upravo mladi ljudi koji tek treba da koračaju kroz život.

    Svečanost povodom uručenja nagrada biće održana 14. aprila na Filološkom fakultetu u Beogradu.

     

     

     

     

    Pančevački gimnazijalac, Relja Jarkovački, jedan je od pobednika Konkursa za najlepšu reč u srpskom jeziku koji je održan u okviru manifestacije Mart, mesec srpskog jezika u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Red vožnje Pantransporta tokom praznika

    Pantransport će od sutra, 1. maja, zaključno sa ponedeljkom, 6. majem, svoje polaske na svim međumesnim i gradsko - prigradskim linijama obavljati prema režimu reda vožnje za nedelju i dane […]