• Na strani DAROVITIH

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin”, u utorak 15. marta u Gradskoj biblioteci Pančevo predstavio je svoju prvu monografiju „Na strani DAROVITIH”, koja je nastala povodom obeležavanja 15 godina postojanja Centra.

    Ovom prilikom prezentovan je rad Regionalnog centra za talente, njegovi profesori, kao i bivši i sadašnji polaznici.

    „Kada smo počinjali pre 15 godina imali smo neku strategiju prepisanu od Francuza, a danas je to samo 10% onoga što radimo. Bilo je predviđeno da radimo na pisanju istraživačkih radova i da to bude osnovna priča. Međutim, mi smo to proširili na časove koji traju tokom cele školske godine, na kamp, i mnoge druge aktivnosti”, rekao je direktor Regionalnog centra za talente Dragoljub Cucić.

    On je takođe izjavio da je rad na monografiji „Na strani DAROVITIH” trajao skoro godinu dana, i da ona predstavlja odličnu osnovu koja može da se doteruje i popravlja, jer bi bilo suviše dugo vremena čekati neki naredni jubilej. Knjigu je uređivala Jelena Angeloski, urednica časopisa „Pupin”, dok je grafičko oblikovanje osmislio David Bilobrk.

    Prezentaciji je prisustvovao veliki broj nekadašnjih saradnika, profesora, i polaznika Regionalnog centra za talente koji su kroz prepričavanje svojih iskustava upoznali publiku sa svim aktivnostima, ali i vrednostima ovog centra.

     

     

    Prisutnima su se prvo obratili prva direktorka centra profesorka Borka Salapura, prof. dr Mirko Dejić, bivši direktor centra Radovan Pešikan i predsednik Programskog saveta Centra Miladin Mitrović. Nakon čega su polaznici centra sa svojim profesorima predstavili sve oblasti kojima se centar bavi (matematika, programiranje, biologija, ekologija, fizika, hemija, geografija, istorija, umetnost i jezici), kao i rezultate koje su oni zahvajući svojim mentorima postigli.

    Prisutne je oduševio je govor polaznice koja je rekla da za nju centar za talente ne predstavlja samo mesto gde se uči, već da uz ovaj centar ona postaje i bolji čovek!

    Inicijativa za formiranje centra za talente u Pančevu, prvenstveno je potekla od Republičke vlade, a vrlo brzo je podržana od SO Pančevo, građana Pančeva, a posebno od privrede, tzv. Južne zone. Centar je zvanično nastao 11. 12. 1998. a njegovi osnivači su Republički centar za talente i Opština Pančevo.

     

    Osnovna delatnost Regionalnog centra za talente je razvoj naučno-tehničkog i istraživačkog stvaralaštva mladih u oblasti prirodnih, tehničkih, društvenih i drugih nauka.

    Kroz centar je do sada prošao veliki broj polaznika, koji su na osnovu znanja i veština stečenih u ovoj ustanovi ostvarili značajne rezultate na takmičenjima i u sferama svojih interesovanja. Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin” trenutno ima 37 grupa polaznika, a novu sezonu odličnih rezultata, započeli su matematičari srednjih škola koja se beleži kao najuspešnija do sada.

    M. M. Veličković

    Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin”, u utorak 15. marta u Gradskoj biblioteci Pančevo predstavio je svoju prvu monografiju „Na strani DAROVITIH”, koja je nastala povodom obeležavanja 15 godina postojanja Centra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]