• Nazire li se skora rekonstrukcija azbestne škole u Banatskom Karlovcu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osnovna škola u Banatskom Karlovcu, najvećem naselju opštine Alibunar prema podacima sa zvanične internet prezentacije ove opštine, samo je jedna od škola sa teritorije ove lokalne samouprave koja je izgrađena od azbestnih ploča, štetnih po zdravlje. Za rekonstrukciju ove škole, kojoj je pre 21 godinu istekao rok trajanja, novca ima, ali realizacija, sudeći prema izjavama zvaničnika, nije u skorijem planu.

    I dok su đaci iz Vladimirovca, takođe naselja sa teritorije opštine Alibunar, 2. septembra krenuli u potpuno renoviranu školu, opremljenu najsavremenijom digitalnom tehnologijom, mnogi osnovci iz ove opštine i ove školske godine iće će u škole kojima je već više godina, pa i decenija, istekao rok trajanja.

     „Zgrade tih profila, koje su rađene od nezdravih materijala i kojima rok polako ističe, sigurno su prioriteti, rekao je, prilikom obilaska vladimirovačke škole, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodajući da je neophodno da Opština uradi projekat.

    Predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić najavio je da će, poput Osnovne škole u Vladimirovcu, i sve ostale škole i ustanove sa teritorije ove lokalne samouprave koje su od sličnog materijala biti sanirane, ali nije mogao da precizara kad će se to dogoditi.

    „Trenutno je u realizaciji više projekata. Pri kraju je završetak izrade projektno – tehničke dokumentacije za vrtić u Banatskom Karlovcu i u toku je izrada projekata za osnovne škole u Alibunaru i Banatskom Karlovcu. Postoje određene zakonske procedure i mi se toga držimo, ali svakako ćemo to u narednom periodu privesti kraju“, rekao je Dakić.

    Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, naglasio je da „ne postoji nijedan projekat na teritoriji Republike Srbije da je bio spreman, a da za njega nije bilo obezbeđeno finansiranje“, tvrdeći da će tako biti i ubuduće.

    Ono što usporava realizaciju rešenja ovog problema, prema rečima predsednika opštine Alibunar, jesu problemi u smislu imovinsko – pravnih procedura. Sa njegovom konstatacijom slaže se i Blagojević koji je dodao da, ne samo u ovoj opštini, već i širom Srbije postoje problemi po pitanjima vlasništva, knjiženja, a da građevinska dozvola ne može biti obezbeđena pre nego što se ovo reši.

    Kada će imovinsko – pravna pitanja biti rešena, projekat završen, odobren i realizovan ostaje da se vidi. Do tada će đaci iz škola u Banatskom Karlovcu, Alibunaru, ali i drugih mesta ove opštine sa sličnim problemima, nastaviti svoje školovanje u ambijentu nimalo pogodnom za njihovo zdravlje.

    Osnovna škola u Banatskom Karlovcu, najvećem naselju opštine Alibunar prema podacima sa zvanične internet prezentacije ove opštine, samo je jedna od škola sa teritorije ove lokalne samouprave koja je izgrađena od azbestnih ploča, štetnih po zdravlje. Za rekonstrukciju ove škole, kojoj je pre 21 godinu istekao roka trajanja, novca ima, ali realizacija, sudeći prema izjavama zvaničnika, nije u skorijem planu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo