Društvo

Od septembra policija u školama

Pančevo, Ned, 12/08/2018 - 17:23
Suzana Prvulj


S početkom nove školske godine, odvijaće se pojačano angažovanje službenika policije opšte nadležnosti i saobraćajne policije, pre svega u osnovnim školama, potvrđeno nam je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Precizirano je kako je cilj unapređenje bezbednosti učenika, sprečavanja vršenja krivičnih dela i prekršaja u neposrednoj blizini i na području obrazovnih ustanova. Pre svega, misli se na krivična dela sa elementima nasilja i u vezi sa opojnom drogom, kao i na prekršaje iz oblasti javnog reda i mira.

Pripadnici saobraćajne policije od 1. septembra sprovodiće akcije zbog  povećanja bezbednosti dece u saobraćaju, naročito đaka prvaka, kao i drugih učesnika u saobraćaju u neposrednoj blizini osnovnih škola. Kontrolisaće vozače, sa akcentom na otkrivanju prekršaja ograničenja brzine kretanja u zonama škola i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. 

Imajući u vidu da se na području Policijske uprave Pančevo nalazi 66 osnovnih škola i 18 srednjih škola, rečeno nam je da će se konstantnim praćenjem i analiziranjem svih događaja u obrazovnim ustanovama, praviti bezbednosne procene, na osnovu kojih će se usmeriti rad policijskih službenika. 

Pored toga, policajci u osnovnim školama vršiće edukaciju učenika četvrtog i šestog razreda, kroz sprovođenje programa „Osnovi bezbednosti dece“. Namera tog programa je da učenici  steknu znanja za pravilno i oprezno postupanje u saobraćaju u različitim situacijama, da se upoznaju s najvažnijim poslovima policije, kao i s poslovima koje obavlja „školski policajac“.

Takođe, iz Ministarstva navode kako je cilj da đaci razviju pozitivan stav o značaju policije u cilju očuvanja sopstvene bezbednosti i bezbednosti drugih, da znaju da se obrate policiji kada im je potrebna pomoć, ali i da steknu znanja o oblicima nasilja, načinima reagovanja i rešavanja problema nasilja. Policijski službenici upoznaće ih sa značajem bezbednog korišćenja interneta i društvenih mreža, sa oblicima iskorišćavanja dece, trgovinom ljudima, ali i kako da se ponašaju u slučaju požara i elementarnih nepogoda. 

Iz MUP-a nam je saopšteno i da pripadnici Policijske uprave Pančevo sa postojećim kadrovskim, materijalnim i tehničkim kapacitetima spremno dočekuju početak nove školske godine.
MarketingNajnovije vesti