Ilustracija/grad, vremenska nepogoda

Foto: Pixabay
Društvo

Ove godine na području Pančeva aktivno 9 protivgradnih stanica

Izvor: 
RTV Ned, 08/08/2021 - 08:59Ove godine na području Pančeva aktivno je 9 protivgradnih stanica. U svakoj su angažovana po dva strelca koji su spremni za manje od 10 minuta da dođu do stanice i dejstvuju kada iz Radarskog centra u Samošu stigne informacija da se približava gradonosni oblak. Dobro su uvežbani, raketa ima dovoljno pa su i to razlozi što na ovom području od početka protivgradne sezone nije bilo štete od grada.

Od početka protivgradne sezone koja traje od 15. aprila do 15. oktobra na području Pančeva dejstvovano je par puta i ispaljeno 40 raketa. Zahvaljujući brzoj reakciji strelaca štete od grada nije bilo na ovoj površini od 75 i po hiljada hektara od čega 84 odsto čini poljoprivredno zemljište.

Protivgradnih raketa ima dovoljno kao i strelaca, kaže Miodrag Milošević, šef Odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Pančeva:

“Od prošle godine u ovu preneseno je 189 raketa. Svake godine grad Pančevo iz budžeta izdvaja 2 miliona dinara za nabavku protivgradnih raketa. Pored raketa grad dotira i protivgradne strelce. Ove godine aktivirano je 9 protivgradnih stanica i 18 strelaca. Pored 4 hiljade dinara koliko dobijaju od RHMZ svaki mesec (6 meseci dok traje protivgradna sezona) dobijaju još 10 hiljada dinara iz gradskog budžeta:”

Strelci su u svakodnevnoj komunikaciji sa radarskim centrom u Samošu koji pokriva 15 opština i gradova od Kikinde do Vršca. Ukoliko je nepovoljna vremenska situacija daje se nalog da budu u pripravnosti.

Mata Neralić, protivgradni strelac kaže: "Napravili smo sada nešto novo, to je neki naš krug koji je veza Samoš, Pančevo, Starčevo, Omoljica, Ivanovo.Testirali smo naš izlazak i u roku od 8 minuta svi smo na protivgradnim stanicama, što znači ne može ništa da nas iznenadi.”

Svaki protivgradni strelac prolazi i odgovarajuću obuku.

Mata Neralić, protivgradni strelac ističe: "Nema tu sad ne poznaješ šta je elevacija, šta je azimut. Mora to sve da se isprati i da se zna. Kada dođeš noću da znaš šta radiš a ne da dođeš da se obučavaš. Ljudi misle da je to samo tek tako ali to je jako velika obaveza."

Kada se ispale rakete odmah se šalje izveštaj i dopunjuje njihov broj kako bi svakom trenutku protivgradne stanice bile spremne da dejstvuju.

 
MarketingNajnovije vesti