Društvo

OVUKA: Opšta bolnica Pančevo dužna 130 miliona, dug za vodu 22 miliona

Pančevo, Sre, 14/09/2016 - 10:49
Mirjana Marić

PANČEVO, 14. septembar – Doktor Slobodan Ovuka došao je na mesto v.d. direktora 3. avgusta 2016. godine. Iako je bio na poziciji direktora Doma zdravlja četiri godine, kaže da je bolnica mnogo kompleksnija, pre svega jer radi 24 sata i sa mnogo ozbiljnijim pacijentima. Redovno snabdevanje skupim medikamentima, obezbeđivanje nesmetanog toka operacija, hrane i poseteljine iziskuje određena sredstva, a bolnica trenutno posluje sa ogromnim dugom od 130 miliona dinara. Samo dug za vodu iznosi 22 miliona.

– Zapisnik Republičkog fonda je rađen u julu. Utvrđeno je da je u Opštoj bolnici Pančevo bilo nenamenskog trošenja, samo na poziciji materijalnih troškova je potrošeno 10 miliona više, a oko 2,8 miliona nenamenskog, rekao je direktor bolnice, dr Slobodan Ovuka. 

Kako on objašnjava, Republički fond daje namenska sredstva za materijalne troškove, lekove, sanitetski materijal i materijal za hemodijalizu. Novac se ne sme prebacivati iz jedne u u drugu kategoriju.

– Ovde je iz kategorije materijala za hemodijalizu korišćen novac za uplaćivanje plata neugovorenih radnika, rekao je dr Ovuka.

On kaže da se za ove plate ne dobija novac od Republičkog fonda, pa je bolnica dužna da tih 2,8 miliona vrati Fondu.

– Finansijska situacija je više nego loša. Od kraja prošle godine do polovine ove je dug uvećan sa 75 miliona na 130 miliona. U takvim okolnostima je jako teško voditi ustanovu sa 1.200 zaposlenih i sa svim poslovima koje ona ima, zaključuje direktor bolnice. 
MarketingNajnovije vesti