Društvo

Pančevačke kule svetilje, vodene kapije grada na ušću Tamiša u Dunav

Izvor: 
RTV Sub, 01/01/2022 - 09:14Jedini par svetionika duž celog toka Dunava nalazi se u Pančevu na ušću Tamiša u ovu reku. Kule bliznakinje podignute su u zlatno doba parobrodskog saobraćaja na Dunavu i po njima je Pančevo postalo nadaleko poznato.

 

Pančevačke kule svetilje ,vodene kapije grada na ušću Tamiša u Dunav podignute su 1909 godine i jedini su takvi svetionici na celom toku ove velike evropske reke. Nalog za njihovu izgradnju na 1.154 kilometru toka Dunava do ušća u Crno more izdale su Austro ugarske vlasti, koje su u to vreme kontrolisale teritoriju Pančeva.

Njihova uloga bila je da navode brodove koji su noću stizali u Pančevo kako se ne bi nasukali u močvari sa obe strane Tamiša. Ovde se odvijao intenzivan rečni saobraćaj a trgovci su prevozili uglavnom so, svilu, pivo i građevinski materijal .

Vreme i voda učinili su svoje pa su svetionici novi milenijum dočekali u prilično lošem stanju zbog čega su lokalna samouprava i Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančeva prionuli na obnovu koja je trajala 11 godina.

“Za početak 2006. je urađena urgentna sanacija levog svetionika.Onda je počela izrada projekta za sanaciju oba svetionika, za konzervaciju gornjeg dela tela svetionika, unutrašnjosti, izrada metalnih nedostajućih delova,stepeništa,vrata, a 2017.  se zaokružio taj proces  sa obaloutvrdom desnog svetionika” kaže Vesna Potpara arhitekta i  konzervator.  

Obnova svetionika bila je izazov i zbog toga što je trebalo obezbediti originalni građevinski materijal od pre 100 godina.

Vesna Potpara arhitekta i konzervator, navodi da je"Bilo je problema zato što te opeke ne postoje nigde da se kupe na tržištu.Ali je Kanjiža izašla u susret Zavodu i uradila je ponašoj specifikaciji tu vrstu opeke koja je nama bila potrebna.”

U obnovu kula uloženo je oko 5 miliona dinara. Proglašene su spomenicima kulture od velikog značaja, ,prepoznatljiv su simbol grada Pančeva i svojevrstan nautički brend čitavog regiona.

 
MarketingNajnovije vesti