Majstor Miloje i Hram Svetog Save Foto: Vladimir Čabrilovski
Društvo

Pančevački pekar napravio čudo od testa - maketu Hrama Svetog Save

Pančevo, Čet, 07/01/2021 - 23:25
Aleksandar Stojković

Pančevački pekar Miloje Marjanović napravio je od testa ni manje ni više nego maketu Hrama Svetog Save.

Hram Svetog Save od testa bio je namenje beogradskoj česnici, ali ona se ove godine nije lomila zbog pandemije, kaže majstor Miloje, i dodaje da je jutros odneo svoju rukotvorinu na TV Pink gde mu je od Unije pekara uručeno i "Majstorsko pismo"  i pehar za doprinos pekarstvu.

Ovo remek delo  je u osnovi 63x63 cm, a visoko je nešto preko 50.

Majstor Miloje kaže da ga je sa asistentom pravio pet dana.

Priča nam pančevački pekar kako mu je pomogao komšija, inženjer, koji mu je napravio nacrte. On je kasnije delove pravio od kartona, pa po njima delove od testa.

- Problem kod testa je što dimenzije mogu da se promene kada ga pečete. Ako malo pogrešite temperaturu, to ne valja i onda ne možete da uklopite delove. Ovog puta mi smo napravili "iz cuga", objašnjava nam Marjanović.

Ispričao nam je da je za delove koristio prehrambene boje, a da su crni delovi ofarbani kakaom. Za spajanje delova koristio je bombonski sirup.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Majstor Miloje je mnogo puta učestvovao na takmičenjima i mnogo puta osvajao nagrade. Krajem 2019. godine, na Pekarijadi je osvojio treću nagradu za maketu manastira "Gračanica" od testa.

- Pekarstvo je nauka. Čitav svoj vek sam u pekari. Nije lako napraviti sjajan hleb, dobro pecivo, sve to treba naučiti, kaže Marjanović.

Miloje Marjanović ima 61 godinu i u pančevačkoj pekari radi više od 40 godina. Kaže da će 1. februar u penziju.

 

 


MarketingNajnovije vesti