Foto: Pxfuel
Društvo

Pančevci u Reciklažni centar mogu doneti sekundarne sirovine i za to dobiti novac

Izvor: 
RTV Sre, 13/10/2021 - 14:17


Javno komunalno preduzeće "Higijena" iz Pančeva više od jedne decenije ima Reciklažni centar. Građani ovde mogu doneti sekundarne sirovine i za to dobiti novac, a sklapaju se ugovori i sa firmama o ustupanju ovakve vrste otpada.

U reciklažni centar JKP Higijena u Vlasinskoj ulici Pančevci mogu svakog radnog dana od 7 do 13 časova da donesu sekundarne sirovine i dobiju novac za to po trenutno važećem cenovniku "Higijene". Postoje i ugovori sa pravnim licima koja imaju dve mogućnosti da uz novčanu nadoknadu ili bez nje ustupe ovakav otpad Reciklažnom centru.

Mišo Marković, direktor JKP Higijena kaže: "Dok nismo imali kovid prerađivali smo oko 1000 tona raznih sekundarnih sirovina godišnje. Prošle godine 650 tona a od prvog januara do sada više od 350 tona. Najviše papira pa onda limenke i staklo".

Otpad koji se ovde donese nakon merenja težine šalje se u presu za baliranje.

"Higijena" ima po gradu i zelena ostrva na kojima su namenski kontejneri za pet ambalažu, limenke, staklo, papir. U njih savesni građani ubacuju razvrstan otpad, ali ima i onih koji o tome ne vode računa.

"Veoma je važno da razdvajamo sekundarne sirovine.Na taj način produžićemo radni vek naše regionalne deponije. A znamo da je za razgradnju papira potrebno najmanje oko 6 meseci. Preradom jedne tone papira u reciklaži spasemo 17 stabala. Što se tiče stakla potrebno je i do 1000 godina da se razgradi, limenke i metalni otpad do 500 godina. Na ovaj način štedimo prirodne resurse, energiju za preradu tih proizvoda i čuvamo životnu okolinu", kaže Marković,

"Higijena" povremeno organizuje edukacije po mesnim zajednicama, vrtićima, školama i ukazuje na značaj razvrstavanja otpada i reciklaže. U 22 pančevačka vrtića organizovano je takmičenje na tu temu a najbolji vrtić ovoga meseca dobija vrednu nagradu.
MarketingNajnovije vesti