• Pančevci u Reciklažni centar mogu doneti sekundarne sirovine i za to dobiti novac

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Javno komunalno preduzeće „Higijena“ iz Pančeva više od jedne decenije ima Reciklažni centar. Građani ovde mogu doneti sekundarne sirovine i za to dobiti novac, a sklapaju se ugovori i sa firmama o ustupanju ovakve vrste otpada.

    U reciklažni centar JKP Higijena u Vlasinskoj ulici Pančevci mogu svakog radnog dana od 7 do 13 časova da donesu sekundarne sirovine i dobiju novac za to po trenutno važećem cenovniku „Higijene“. Postoje i ugovori sa pravnim licima koja imaju dve mogućnosti da uz novčanu nadoknadu ili bez nje ustupe ovakav otpad Reciklažnom centru.

    Mišo Marković, direktor JKP Higijena kaže: „Dok nismo imali kovid prerađivali smo oko 1000 tona raznih sekundarnih sirovina godišnje. Prošle godine 650 tona a od prvog januara do sada više od 350 tona. Najviše papira pa onda limenke i staklo“.

    Otpad koji se ovde donese nakon merenja težine šalje se u presu za baliranje.

    „Higijena“ ima po gradu i zelena ostrva na kojima su namenski kontejneri za pet ambalažu, limenke, staklo, papir. U njih savesni građani ubacuju razvrstan otpad, ali ima i onih koji o tome ne vode računa.

    „Veoma je važno da razdvajamo sekundarne sirovine.Na taj način produžićemo radni vek naše regionalne deponije. A znamo da je za razgradnju papira potrebno najmanje oko 6 meseci. Preradom jedne tone papira u reciklaži spasemo 17 stabala. Što se tiče stakla potrebno je i do 1000 godina da se razgradi, limenke i metalni otpad do 500 godina. Na ovaj način štedimo prirodne resurse, energiju za preradu tih proizvoda i čuvamo životnu okolinu“, kaže Marković,

    „Higijena“ povremeno organizuje edukacije po mesnim zajednicama, vrtićima, školama i ukazuje na značaj razvrstavanja otpada i reciklaže. U 22 pančevačka vrtića organizovano je takmičenje na tu temu a najbolji vrtić ovoga meseca dobija vrednu nagradu.

    Javno komunalno preduzeće „Higijena“ iz Pančeva više od jedne decenije ima Reciklažni centar. Građani ovde mogu doneti sekundarne sirovine i za to dobiti novac, a sklapaju se ugovori i sa firmama o ustupanju ovakve vrste otpada.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]