Nikolina Šepić
Društvo

Pančevka je najbolja urednica Vikipedije

Izvor: 
013info/Vikimedija Sre, 09/02/2022 - 13:39


Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji drugu godinu zaredom. Ukupno 25 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 10.080 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu!

Najbolji urednik kampanje je urednica Vikipedije na srpskom jeziku, Pančevka Nikolina Šepić, sa preko 6600 unetih referenci. 

„Kampanja uređivanja referenci je od izuzetnog značaja jer tako članci postaju proverljiviji i pouzdaniji. I ove godine me je iznenadio broj članaka koji ne sadrže ni jednu ili premalo referenci. Ovom prilikom bih pozvala sve da se uključe u ovaj važan posao. Prvobitna želja mi je bila samo da podržim kampanju i njenog inicijatora verujući da zbog obaveza neću moći da izdvojim vremena koliko bih želela, a kasnije mi se najviše dopalo što sam sređivanjem saznala mnoge informacije koje nisam znala, a zanimale su me. Cilj mi je bio da unesem ove godine više reference nego prošle i tako prestignem sopstveni rezultat. Prijatno sam iznenađena postignutim i veoma mi je drago zbog uspeha naše zajednice. Čestitam svim učesnicima! Ovu nagradu posvećujem mom tati, koji nažalost nije više ca nama, i zahvaljujem se na podršci porodici, kao i organizatorima kampanje.” – rekla je za Vikimediju Nikolina Šepić, pobednica kampanje.

Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji. Iza Vikipedije na srpskom slede Vikipedija na katalonskom sa unetih 1915 referenci i Vikipedija na poljskom sa 1355 unetih referenci..

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2022. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze. Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci. Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije, Vikipedije. 

 

 
MarketingNajnovije vesti