Crveni magacin
Društvo

PANČEVO: Crveni magacin čeka novi projekat, obustavljen i projekat izgradnje motela za bicikliste

Izvor: 
Dragan Vukašinović Uto, 13/08/2019 - 08:57

Gradsko veće je usvojilo  predlog nadležnih sekretarijata da se van snage stavi dosadašnji ambiciozbi plan rekonstrukcije Crvenog magacina donet još 2010. godine. Po tom dokumentu je ova građevina s kraja 18. veka trebalo da bude pretvorena u višenamenski prostor za kulturne događaje i potrebe omladine. 

Tokom devet godina rada na ovom projektu ispostavilo se da su izmene pojedinih zakona koje su stupile na snagu u međuvremenu i  uslovi propisani od Zavoda za zaštitu spomenika kulture nepremostiva prepreka.

Najpre su komplikacije nastale s uslovima za postavljanje toplotnih pumpi, a potom i sa zaštitom od požara, objasnila je Branka Marić iz Sekretarijata za investicije. Uprkos tome što je više puta menjan plan lokacije toplotnih pumpi za grajanje oko 7.000 kvadratnih metara pod krovom Crvenog magacina, nije nađeno odgovarajuće rešenje. Potom je nastupio problem sa obezbeđivanjem protivpožarne zaštite, a na kraju se postavilo i pitanje da li namena objekta iz projektnog zadatka uopšte odgovara potrebama grada.

Zato je najavljeno da će biti urađen novi projekat rekonstrukcije Crvenog magacina zajedno sa Starom Vajfertovom pivarom i Tamiškim kejom.

Privremeno je obustavljen i posao na pripremi uslova za izgradnju motela na bicikliste na Strelištu. Razlog je takođe neusklađenost projekta sa Zakonom o stanovanju iz 2017. godine po kome sada nije moguće dobiti građevinsku dozvolu za ovaj objekat. To bi trebalo da bude omogućeno nakon izmene planske dokumentacije za Strelište.

 
MarketingNajnovije vesti