• PANČEVO: Hotel „Sloboda” na prodaju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Šest leta je prošlo od bombastične priče da će se, pokazalo se, nesuđeni investitor iz Kraljeva poduhvatiti zamašnog posla rekonstrukcije hotela „Sloboda” u Pančevu. Danas, zdanje iz doba Granice, građen za potrebe vojske, pa hotel „Vajs” i „Kontilović”, u vreme Habzburga „Velika Srbija”, za vlasti Karađorđevića „Esplenada” i naposletku „narodnog dobra” socijalističke Jugoslavije, iznutra se sistematski raspada, dok je eksterijer promenjen utoliko što ga „krasi” transparent „prodaje se”.

       Kao žrtva neuspele privatizacije i napora banke ‒ poverioca da pronađe investitora, hotel na obnovljenom centralnom trgu, bode oči Pančevcima. Ponadali su se mnogi te 2016. godine da će mu se vratiti stara namena jer Pančevo sa 120.000 stanovnika zaslužuje reprezentativni hotel. U obećanja da će u bašti, za manje od dva meseca sedeti prvi gosti, a za samo godinu dana „Sloboda” postati ugostiteljsko-turistički objekat najvišeg ranga, malo je ko ovde poverovao, što se pokazalo ispravnim. I još jedan od bisera zaštićene ambijentalne celine – Staro gradsko jezgro – čeka novog vlasnika.

          Tragično je stanje hotela, u čiju baštu pokrivenu najfinijim češkim staklom, su pre veka dolazili i Beograđani na hladno „Vajfert” pivo, perece i muziku. Dva puta, samo prekrečena „Sloboda”, nekada u vlasništvu istoimenog lokalnog ugostiteljskog preduzeća, koje je gazdovalo još jednim hotelom i takođe listom pozatvranim kultnim kafanama, iza fasade krije još goru sliku, piše Politika.

           Očajno izgleda banket sala u prizemlju, sa srčom od porazbijanih ogledala razvaljena kuhinja, oljušteni hodnici i sobe na spratu sa podignutim podovima i raspalim plafonima. Odavno je konstatovano da je objektu neophodna rekonstrukcija statike i svih instalacija, a precizirano da radovi moraju ići etapno. Najpre od svečane sale, bara, dok je sada izvesno da od „vraćanja starog sjaja” bašti neće biti ništa, jer je u međuvremenu uklonjena, ustupajući mesto novom šetalištu.

        Lokalna samouprava je u međuvremenu radila na uređenju platoa, završila rekonstrukciju pešačke zone. Sada je aktuelno i veliko spremanje gradskog parka, dok novog investitora, koji je spreman da se poduhvati posla i potroši „ne manje od pola miliona evra”, koliko je iznosila prvobitna računica, čeka i banka ‒ poverilac i Pančevo.

     

     

    Hotel u centru Pančeva, spomenik kulture i žrtva neuspele privatizacije, srozan na nivo smetlišta, iznutra se sistematski raspada
     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]