Slovenački specijaliteti u Pančevu Foto: privatna arhiva
Društvo

PANČEVO: Jubilarni „Gastronomski događaj“ okupio veliki broj učesnika

Pančevo, Uto, 15/10/2019 - 00:03
Ivana VlajovicU Pančevu je 12. oktobra održan jubilarni 5. Međunarodni gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“. Na događaju koji je organizovan u Mađarskom kulturno-umetničkom društvu „Petefi Šandor“ bilo je prisutno više od 120 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice, kao i tradicionalni gosti iz Biotehničke škole iz Ptuja u Sloveniji.

Ova Manifestacija, osim okupljanja Slovenaca i promovisanja slovenačke gastronomije, podstiče druženje i saradnju učenika i profesora srednjih škola iz Srbije i Slovenije dajući time još veći podsticaj tradicionalno dobrim odnosima dva naroda.

Tema ovogodišnjeg revijalnog takmičenja bila je gastronomija slovenčke regije Gorenjska, a gosti su imali priliku da probaju specijalitete iz zanimljivog menija: pileću supu sa supenim kuglicama na Gorenjski način, kranjske kobasice sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od kupusa i crvenog pasulja na gorenjski način i palačinke sa Gorenjske koje su bile napravljene sa posebnim filom od mleka, oraha, suvog grožđa potopljenim u rum, meda, posute vanilin šećerom.

Saša Verbič predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji istakao je da je ova Manifestacija od posebnog značaja za slovenačku populaciji u Srbji.

Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Opština Pančevo, mesara „Burjan“, „Konoba 32“ Pančevo, Pansion „Obradović“ Pančevo i MKUD „Petefi Šandor“.
MarketingNajnovije vesti