• PANČEVO: Mamografiju SAMO/SAMA zakaži na broj 062/807-39-48

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kako bi povećali obuhvat žena skriningom raka dojke, Dom zdravlja Pančevo je započeo sa sprovođenjem projekta „Mamografiju samo/sama zakaži“ u okviru kojeg će se ženama od 50 do 69 godina starosti, a koje nisu nikada ili dve i više godina radile mamografski pregled i koje trenutno nemaju simptome i znakove bolesti dojke omogućiti samozakazivanje mamografskog pregleda, objavio je Dom zdravlja Pančevo.

    Ujedno će se žene iz postojeće baze podataka, a koje spadaju u skrining, pozivati telefonom od strane zaposlenih u Domu zdravlja Pančevo i na taj način će im se omogućiti da zakažu pregled bez odlaska izabranom lekaru. Biće potrebno samo otići u dogovoreno vreme na snimanje u Službu za radiološku dijagnostiku (Zmaj Jovina 10). Sve zainteresovane žene, koje spadaju u skrining, mogu se i radnim danima od 7 do 15 sati, javiti na telefon broj 062/807-39-48 radi dobijanja svih potrebnih informacija u vezi zakazivanja mamografskog pregleda.

    Predviđeno je da se u narednom periodu instaliraju računari sa aplikacijom za zakazivanje mamografije u nekoliko radnih organizacija na teritoriji grada Pančeva o čemu će, kako је saopšteno iz Doma zdravlja, javnost biti blagovremeno obaveštena.

    Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.000 žena, a njih oko 1.600 izgubi bitku sa tom bolešću. Žene u Srbiji nalaze se u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, ali se po smrtnosti nalazimo među vodećim zemljama. Sve to ukazuje da se ovo oboljenje ne otkriva na vreme, s obzirom da je verovatnoća preživljavanja i izlečenja u direktnoj vezi sa raširenošću bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. 

    Kako bi povećali obuhvat žena skriningom raka dojke, Dom zdravlja Pančevo je započeo sa sprovođenjem projekta Mamografiju samo/sama zakaži u okviru kojeg će se ženama od 50 do 69 godina starosti, a koje nisu nikada ili dve i više godina radile mamografski pregled i koje trenutno nemaju simptome i znakove bolesti dojke omogućiti samozakazivanje mamografskog pregleda, objavio je Dom zdravlja Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo