festival rakije
Društvo

PANČEVO: Mnogo kvalitetnih proizvoda na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije održanom u Barutani

Izvor: 
013info Pon, 25/10/2021 - 21:57Pančevo je juče bilo domaćin najboljim proizvođačima rakije koji su se u Barutani okupili na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije „Rakija i rakijaši 2021.

Tom prilikom su na velikoj bini proglašeni pobednici u dvadeset četiri kategorije, a odlukom komisije, koju su činili najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti, za pojedinačnog pobednika proglašen je Slobodan Senić iz sela Viševca kod Rače, koji je to laskavo priznanje dobio za rakiju od šljive iz 1995. godine. On je sa „šljivom” zauzeo i drugo mesto, a treći je bio Pančevac Marko Vuletić sa tamnom „lozovačom”, koji je osvojio i drugo mesto među hobi-destilerijama. Prvi u toj konkurenciji bio je Dragi Ivanović iz Blaca; dok je treće mesto zauzeo Dejan Milojević iz Jagnjila.

Što se tiče svih ostalih kategorija, vredi istaći da su trojica Pančevaca osvojila prva mesta: Đorđe Dragan (višnja) Aleksandar Stanišić (trešnja) i Milan Pavlović (specijalne rakije – „travarica”).

Paralelno sa programom na bini odvijala se i izložba produkata iz desetak destilerija, kao i opreme za pečenje rakije.

Na ovom festivalu redovno učestvuje i destilerija „Mladenović”, čiji vlasnik je istakao da je ovo odličan način da se mnogo toga nauči o kvalitetu rakije, kao i da se prikažu proizvodi i probaju rakije s raznih drugih strana. On je dodao da se svi, koji su se ovde okupili  pridržavaju osnovnih pravila prilikom destilacije, a ozbiljne destilerije mogu da isprate procese, poput zatvorene fermentacije, stabilizacije rakije, odležavanja, kakve domaća radinost teško može da dosegne. Važana je i prerada voća – od odkoštavanja do mlevenja, kao i da ne bude plesnjivih plodova.

Svoje proizvode izlagali su i Mladen Arsenijević i supruga Sanela iz Banatskog Karlovca. Oni su otvorili destileriju prošle godine, jer su shvatili da im je proizvodnja dostigla nivo kada već može da krene u ozbiljnije vode. Najači brend im je „viljamovka”, a imaju i višestruko nagrađivane likere.

 – Angažovali smo i tehneloga, ali sve ostalo sami radimo. Suština proizvodnje dobre rakije počinje od zdravog voća, a važno je i ispravno odraditi kontrolisanu fermentaciju i destilaciju. Mnogo smo uložili iu u opremu – nabavili smo prvoklasne kazane, kao i prohromsku i hrastovu burad. Imamo i zasade kruške i jabuke, od koje proizvodimo i matični sok – kaže Mladen.

Inače, festival je zbog loše vremena pomeren za jedan dan, ali to nije omelo više stotina ljudi da uživaju u manifestaciji i besplatno degustiraju izložene rakije.

 

 
MarketingNajnovije vesti