Novac
Društvo

PANČEVO: Solidarna pomoć ove godine ne samo za zaposlene u gradskim komunalnim preduzećima i Gradskoj upravi

Pančevo, Čet, 03/12/2020 - 00:48
Vladimir Đoković


Kako portal 013info nezvanično saznaje "solidarnu pomoć" ove godine trebalo bi da dobiju ne samo zaposleni u gradskim komunalnim preduzećima i Gradskoj upravi, već i svi oni koji rade u gradskim ustanovama u sektorima kulture, predškolskog obrazovanja i socijalnog staranja.

Godišnja "solidarna pomoć" prema planovima trebalo bi da bude isplaćena u istom trenutku za ovaj kontigent zaposlenih, a iznosi bi se kretali od 29.000 dinara do gotovo 42.000 dinara.

Ranijih godina pomoć su isplaćivala gradska komunalna preduzeća, a prošle godine stigla je i zaposlenima Gradske uprave Pančevo.

Godina koju je obeležila pandemija kovida mogla bi biti prva u kojoj će ovakva "solidarna pomoć" stići do zaposlenih u gradskoj kulturi, socijali, i predškolskom sektoru.

Predsednik gradskog veća Saveza Samostalnih sindikata Pančeva Željko Jelkić nije mogao da potvrdi ovu informaciju.

Za 013info.rs on je naglasio da je ovo godina kada su zaposleni imali dosta dodatnih poslova i puno trpeli zbog uslova rada u epidemiji te da bi isplata solidarne pomoći svima bio dobar način da im se delom uzvati za te napore i pomogne.

Solidarna pomoć u Pančevu u kovid godini ako bude realizovana kako je planirano obuhvatiće znatno veći broj zaposlenih koji plate ma i delom primaju preko gradske kase. A neće zaobići ni oni koji u tim preduzećima i ustanovama rade kao zaposleni na određeno vreme.

Prošle nedelje, generalni sekretar Naprednog kluba Igor Vuković oštro je kritikovao ovakvu odluku.

 

"U jeku velike zdravstvene i ekonomske krize u kojoj se nalazi čitava Srbija, nestvarna vest dolazi iz Pančeva. Gradska uprava grada Pančeva donela je odluku da dodeli po 42.000,00 dinara „solidarne pomoći“ za preko 3.000 zaposlenih u gradskim javno-komunalnim preduzećima. Ovo je iznos koji će dobiti kao „dodatak na platu“.

 Navedeni izdatak će koštati građane Pančeva preko 1.000.000 evra! Niska produktivnost, članstvo u vladajućoj stranci i drugačiji uslovi rada nego u privatnom sektoru, karakterišu rad zaposlenih u javnim preduzećima. Njima je u ovom trenutku pomoć najmanje potrebna. Mnoga radna mesta u privatnom sektoru su ugrožena, mnoge firme će se ugasiti od 1. januara...Posebno je navedeni iznos u sadašnjem trenutku trebalo da ide u zdravstveni sektor gde je situacija katastrofalna. Mogla se povećati efikasnost prilikom pregleda i prijema pacijenata, podržati zaposleni u zdravstvu, ali i najugroženije socijalne grupe.

 Gradska vlast se odlučila da pomogne svojim sigurnim glasovima. Besraman potez u trenucima kada nam je solidarnost najpotrebnija.“, rekao je tada Vuković.

 

 
MarketingNajnovije vesti