Stara pivara Pančevo
Društvo

PANČEVO: Tribina „Ponovo (ne) radi Vajfertova pivara” održana u muzeju

Izvor: 
013info Ned, 10/04/2022 - 15:17Trista godina od nastanka pančevačke pivare obeleženo je juče na jedinstven način i pred velikim brojem ljudi u Narodnom muzeju Pančeva.

          Sve je počelo kada je direktor te ustanove Miroslav Birclin otvorio izložbu pod nazivom "Mali kustosi", kojom su deca predstavila makete buduće obnovljene pivare.

          Pomenute radove pripremili su na radionicama Studija arhitekture za decu „La Villete”, koje je vodila arhitekta Dušana Nikolić, a polaznici su bili podeljeni u tri starosne grupe – predškolsku, niže i više razrede.

          Tom prilikom, oni su redom pojasnili svoje ideje o tome kako bi Vajfertova pivara trebalo da izgleda, a neka od tih rešenja podrazumevala su eko-kafiće, restorane, bazene, terene, pa čak i zip-lajn, koji bi se spuštao sa obnovljenog dimnjaka.

          – Najpre smo išli u obilazak pivare kako bi deca naučila nešto o njoj, a na keju smo postavili interesantne ramove kroz koje se vidi to zdanje. Potom smo detaljno analizirali prostor nekadašnje pivare, sagledali kakvi su to objekti i kojoj su svrsi služili, da bismo osmislili kako bi to moglo da izgleda. Nakon što su deca iznela brojne ideje, postavili smo jedan program, distribuirali ga po pivari i podeljeni u tri pomenute grupe krenuli u izradu maketa – rekla je Dušana.

          Potom je održana tribina na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Pančevačke (Vajfertove) pivare, koju je vodila Tamara Pavlović, arheolog iz fondacije „Neozoik”, jednog od partnera na ovom projektu. Ona je navela da je ta organizacija konkurisala kod fondacije „Jelena Šantić” sa idejom da se na nivou grada radi s mladima kako bi im bilo predočeno i nešto o pivari, jer nisu imali mnogo prilika da o tome slušaju u školi.

          Gosti panela bili su Bogdana Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, Jasmina Vujović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Aleksandar Stanojlović iz Studija „Žiža” i Iva Čukić iz Udruženja Ministarstvo prostora.

          Tokom diskusije istaknuto da je građanima stalo do očuvanja kulturnog nasleđa, a u sklopu toga i do Vajfertove pivare. Izneto je i mnogo ideja o tome kako bi ona u budućnosti mogla da izgleda, ali je jasno da, zbog enormnih troškova rekonstrukcije, to nije izvodivo bez učešća državnih instutucija. S tim u vezi, iz publike je potekao predlog da se iz gradske kase u tu namenu usmeri novac namenjen za finansiranje međunarodnih nastupa profesionalnog automobiliste Dušana Borkovića.

          Na kraju su se svi složili da je za početak najbitnije pokrenuti inicijativu makar to u prvi mah bilo temeljno čišćenje celog prostora stare pivare.

 

 
MarketingNajnovije vesti