• PANČEVO: U vrtiće od ponedeljka. Obavezne potvrde

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    ”Dečja radost” Pančevo počinje sa radom 11. maja 2020. godine, objavljeno je na sajtu ove pančevačke predškolske ustanove.

    „Dečja radost“ saopštava i da su svi vrtići dezinfikovani te da u objekat mogu ući samo deca i zaposleni. Ispred vrtića će biti dezobarijere, a na ulaznim vratima će biti dežurni vaspitač/sestra, koja meri temperaturu detetu i odvodi ga u sobu.

    U obaveštenju još stoji:

    Propisan je broj dece koja mogu boraviti u jednoj prostoriji, shodno tome će deca biti raspoređena po grupama. Molimo vas za strpljenje i razumevanje, jer postoji mogućnost da dete ne boravi u svojoj radnoj sobi, ali ćemo se potruditi da bude sa svojim drugarima i matičnim vaspitačem.
    Zbog specifičnosti situacije i poštovanja svih mera koje je propisalo Ministarstvo, vrtić pohađaju deca koju ste prijavili nedavnim anketiranjem uz obavezu donošenja potvrda:
    – da su oba roditelja trenutno radno angažovana
    – potvrdu pedijatra da je dete zdravo (ne stariju od 7 dana).
    Primopredaju potvrda ćemo organizovati u petak, 08.05. ispred vrtića, a o vremenu ćemo vas obavestiti.
    Ukoliko postoji potreba za dolaskom deteta u vrtić u narednom periodu, u obavezi ste da najavite dva dana ranije i donesete potvrde od poslodavca da su trenutno angažovana oba roditelja i potvrdu od pedijatra da je dete zdravo. Dodatnim informacijama u vezi sa eventualnim promenama ćemo vam se obratiti posle sastanka kriznog štaba koji je zakazan za četvrtak.

    Pokušali smo da dobijemo dodatne informacije od direktorke „Dečje radosti“, ali nakon ljubaznog obećanja da će nam se javiti u toku dana (ponedeljak) ona to do danas nije učinila. Naravno, imali smo u vidu da ima previše posla i da je možda zaboravila, pa smo tri dana pokušavali da dobijemo putem telefona 345955 i 354292, ali nam se niko nije javljao. Obaveštenje je na sajt okačeno juče.

    Prošetali smo se do Uprave „Dečje radosti“ u Ulici Žarka Zrenjanina i na vratima videli obaveštenje sa još dva broja telefona (koje nismo videli na sajtu). Opet su usledili pokušaji zvanja, da bismo danas uspeli da dobijemo nekoga iz ove predškolske ustanove. Nakon što smo rekli da nam je potrebna direktorka, opet su nas ljubazno uputili da pozovemo 345955. Objasnili smo da se tri dana na taj broj niko ne javlja, na šta je usledio odgovor „ja odavde ne mogu da vas prebacim“ i signal za faks. Time je naš razgovor završen.

    Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja, objavio je Tanjug.

    U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

    Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo(sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.

    U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.

    Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

    Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera – sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

    Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne dovodi dete u vrtić i o tome obavesti vaspitača.

    Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.

    Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, ako to nije moguće dete dovodi roditelj koji može.

    Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preke dezobarijere za obuću.

    U obavezi su da se po ulasku u vrtić prijave sestri na preventivi, da iz se beskontaktno izmeri temperatura i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču u pristoru ispored sobe.

    Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

    Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalninmm nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave poziva se Hitna pomoć.

    Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim biolestima – respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijavbetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.

    Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze virusom korona smanjila na minimum.

     

    Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo