• PANČEVO: Udruženja podnela primedbe na prenamenu objekata stare Staklare u skladište mineralnog đubriva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Udruženja ,,Zeleni most“ i ,,Pančevo nije rupa” u petak su podneli svoje mišljenje i primedbe na prenamenu namene objekata u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva u Pančevu u nekadašnjem prostoru Staklare Pančevo.
     
    – Naše zaključno mišljenje je da prenamena objekata nekadašenje fabrike stakla u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva dovodi stanovnike naselja Strelište, Vojlovica, Topola, a i šire u direktnu opasnost od moguće udesne situacije – nesreće. Smatramo da takvom objektu NIJE MESTO u samom naselju i na koridoru Južne indutrijske zone, saopštila su udruženja.
     
    Oni dodaju da u donošenju ovakvih odluka, treba da učestvuje stanovništvo i to na lokalnom refendumu, jer ovakav objekat ugržava bezbednost stanovništva.
     
    – Insistiramo da se pronađe nova lokacija i građanima Pančeva ostavi mir, kako ne bi razmišljali o mogućim udesima unutar skladišta mineralnih đubriva, kažu u svom saopštenju udruženja.
     
    Oni objašnjavaju da udesi u skladištima minerlanih đubriva, nisu baš retka, a u prilogu će biti i fotografije, onih koja su se desila u poslednjih par decenija. Ovo nije širenje panike, već obazrivost.
    – Malo poređenje u Bejrutu je bilo 2.750 t AN, a u stakllari se planira skladištenje 4.393,75 t AN, što je skoro pa duplo više. Za period od 1994. – 2020. zableženo je 13 nesreća sa AN eksplozijama, pored onih koje se dešavaju u samim skadištima i fabrikama, prisutne su nesreće tokom transporta, bilo drumskog bilo brodskog (rečni/pomorski). Skoro pa sve su sa fatalnim ishodima za ljude koji su bili u blizini. Napominjemo ovo nije širenje panike, već čisto osvrtanje na udese i moguće posledice istih. Staklara je u neposrednoj blizini naselja, ali i industrijske zone, samim tim rizik je još veći, objašnjavaju udruženja „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“.
     
    Nosadski Promist podneo je zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Rekonstrukcija i promena namene jednog objekta u staroj pančevačkoj staklari. Po dokumentaciji koju su poslali Pokrajini, u staroj pančevačkoj staklari trebalo bi da se skladište različite vrste mineralnog đubriva – amonijum nitrat, SAN, KAN, MAP, NPK, UREA.
     
    Direktor logistike Promista Goran Kojić kategorično tvrdi da u skladištima stare Staklare neće biti bilo kakvog amonijum nitrata. Kažu da je postupak za dobijanje dozvole za držanje amonijum nitrata potpuno drugačiji.
     
     

    Udruženja ,,Zeleni most“ i ,,Pančevo nije rupa” u petak su podneli svoje mišljenje i primedbe na prenamenu namene objekata u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva u Pančevu u nekadašnjem prostoru Staklare Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]