Zavod
Društvo

PANČEVO: Zavod za javno zdravlje dobio aparat za ispitivanje anitela na virus kovida - Stevanović se testirao

Izvor: 
Gradska uprava Sre, 02/06/2021 - 13:21
Zavod za javno zdravlje Pančevo je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobio donaciju - automatizovani ELIZA aparat za kvantitativno ispitivanje antitela na virus SARS CoV 19.

Do sada na teritoriji Južnobanatskog okruga ni u jednoj državnoj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće kvantitativno određivanje antitela na virus SARS CoV 19,  tako da je ova donacija je od velikog značaja za naše sugrađane.

Zavod je obezbedio prostor, potrošni materijal i izvršena je obuka zaposlenih za uvođenje nove zdravstvene usluge u kliničkoj mikrbiologiji Zavoda.

Aparat je potpuno automatizovan i u jednoj partiji rada može da ispita oko 90 uzoraka krvi u isto vreme.

- Ova vrsta analiza sada se radi u komercijalne svrhe i prema odluci Kriznog štaba Vlade Republike Srbije košta 1.800,00 dinara. Zasad se testiranje obavlja na lični zahtev građana i to bez zakazivanja, a kasnije će postojati mogućnost i na uput od strane izabranog lekara prema utvrđenim indikacijama za testiranje, kažu iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Prema pisanju sajta Gradske uprave Pančeva danas su Zavod posetili gradonačelnik Aleksandar Stevanović i narodni poslanik Marko Mladenović.

Prema objašnjenju gradonačelnika, ovaj uređaj će moči da meri antitela za razne viruse, ali će se sada koristiti isključivo za antitela na SARS CoV19.

- Kada se urade testovi na antitela na kovid 19, oni će se nalaziti u državnoj kovid bazi i u takozvanom kovid pasošu, objasnio je Stevanović.

Kako piše sajt Gradske uprave, Stevanović se ovom prilikom i testirao, a rezultati testa nisu objavljeni.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti