• Po velikom ruskom generalu, oslobodiocu Pančeva, će biti nazvan trg u našem gradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je na inicijativu ruske strane započeta procedura da se trg u Pančevu nazove po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu, piše Blic.

    O ovoj inicijativi koju je podleno Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ 013info je pisao u decembru. Po našim nezvaničnim saznjanjima komisija u Pančevu je usvojila ovu inicijativu juče. Predlog je bio da se imenom Margelova nazove trg kod zelene pijace na kome je kružni tok.

    Đorđević je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku preneo i da je rekonstrukcija spomen-groblja Oslobodiocima Beograda planirana nakon obeležavanja Dana pobede 9. maja.

    Đorđević je rekao i da je resorno ministarstvo obezbedilo sredstva za rekonstrukciju i da se očekuje postavljanje večnog plamena unutar tog groblja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

    Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost na saradnji i pomoći kada je u pitanju organizovanje predstojećih aktivnosti Srbije i Rusije i ocenio da dve zemlje imaju jako dobru saradnju u oblasti boračkih pitanja.

     

    Margelov je u Drugom svetskom ratu komandovao jedinicima 49. gardijske streljačke divizije Crvene armije koje su krajem 1944. godine oslobodile Pančevo i Južni Banat. On je, kako se navodi u stručnoj literaturi, bio najomiljeniji i najpoznatiji ruski vojskovođa dvadesetog veka, poznat po nadimku „ujka Vasa“.

    U periodu posle Drugog svetskog rata osnovao je vazdušno-desantne snage VDV – elitni rod sovjetske vojske, svojevrsno jedinstven u svetu na koje su se potom ugledale armije svih značajnih država. Bio je general armije, heroj Sovjetskog saveza, a preminuo je u 1990. godine u Moskvi.

    Njegova sposobnost, u Drugom svetskom ratu dolazi do izražaja od prvih sukoba – od operacije odbrane Lenjingrada 1941. godine, pa sve do oslobođenja Rumunije, Jugoslavije 1944. godine i završnih operacija rata 1945. godine.

    Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je na inicijativu ruske strane započeta procedura da se trg u Pančevu nazove po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo