Utvin avion Sova Foto: Vladimir Đoković (013 info)
Društvo

POLETELA UTVINA “SOVA”: Svaka ptica zna da leti – nego treba da se seti

Pančevo, Čet, 23/08/2018 - 11:30
Vladimir Đoković

Novi avion pančevačke Utve koji se zove “Sova” predstavljen je danas javnosti u Pančevu. Test letu ispitivanja performansi u naletu “tač end go”u jutarnjim satima na pančevačkom aerodrome prisustvovali su novinari koji su zabeležili let četvoroseda “Sove” od koje Jugoimoprt SDPR, vlasnik Utve, očekuje komercijalni uspeh i serijsku proizvodnju.

“Sova” razvijana je preko dve godine i rezultat je domaće pameti. Reč je o velikoj modifikaciji čuvenog modela Utva 75. “Sova” je letilica opšte avijacije, četvorosed, čija će cena u zavisnosti od modifikacije biti između 250.000 i 350.000 evra.

 

Utvin avion Sova
Foto: Vladimir Đoković (013 info)
sova_utva_2.jpg

 

Kako je objasnio Aleksandar Petrović, rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi i vodeći projektant “Sove” u toku je sertifikacija ovog aviona. Po završetku sertifikacije može se početi sa serijskom proizvodnjom. Dragan Ilić, glavni inženjer Utve, naglasio je da ova fabrika aviona ima dovoljno zaposlenih za serijsku proizvodnju “Sove”. A najavio je i nova zapošljavanja. Kako je Ilić objasnio preko poslova oko aviona “Sova” fabrika aviona Utva pokazuje da može da obavi uz posao projektovanja i proizvodnje i posao ispitivanja aviona.

Novi Utvin avion, za koji se tvrdi da je prvi posle 30 godina, je jednomotorac i niskokrilac, sa oko 90 odsto metalne strukture. Namenjen je za obuku, selekciju, sportsko i turističko letenje, avio taksi i panoramsko razgledanje. Opciono “Sova” se može koristiti za izviđanje i aero foto snimanje. Ovaj avion može sletati na betonske i travnate piste.

Da je “Sova” avion konkurentan “Cesni” i “Pajperu” istakao je pilot Zoran Španović. On je objasnio da ima najmoderniju opremu te da može da leti po svim uslovima. U poređenju sa Utvom 75 novi avion “Sova” ima manju potrošnju i povećan dolet, a i brži je – istakao je pilot posle leta.

- Prelepa ptica. “Sova” je avion iznad mojih očekivanja. Mnogo je lepše leteti nego na Cesni ili Pajperu. Znate kako kažu, svaka ptica zna da leti nego treba da se seti, izneo je svoje utiske posle leta Zoran Španović.

“Utva avioindustrija” je od prošle godine u vlasništvu republičkog javnog preduzeća Jugoimport SDPR. Razvoj “Sove”, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju finansira Jugoimport.

Kako smo nezvanično saznali na pančevačkom aerodromu ovih dana učestalo leti “Sova” zbog ispitivanja. A pošto je pista već uređena i postoje uslovi onda to koriste i drugi avioni.

 
MarketingNajnovije vesti