Društvo

Poverenica: 42 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva

Izvor: 
Beta Ned, 22/05/2016 - 12:29


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je u Srbiji 42 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva i ukazala da su siromaštvo i diskriminacija često u uzročno-posledičnoj vezi.  

U izjavi za agenciju Beta poverenica je navela da zvanični statistički podaci ukazuju da je procenat stanovništva koji je u Srbiji izložen riziku od siromaštva znatno veći od Evropske unije, gde iznosi 28 odsto. Praksa Poverenika pokazuje da se upravo marginalizovane kategorije ljudi, poput osoba sa invaliditetom, pripadnici odredjenih nacionalnih manjina poput Roma, stariji, a, pre svega žene, najčešće suočavaju sa siromaštvom.  

Siromašne kategorije ljudi nemaju pristup ustanovama sistema, oni vrlo često žive 'daleko' i od onih koji su pored njih, a prve komšije se često prave i da ih ne poznaju jer je u našem društvu siromaštvo – sramota“, smatra Brankica Janković.  

Ona je ukazala da je siromaštvo višedimenzionalni fenomen koji, pored nedovoljnih prihoda za osnovne ljudske potrebe, podrazumeva i aspekte u vezi s ljudskim pravima, kao što su nemogućnost zapošljavanja, neodgovarajući uslovi stanovanja i neadekvatan pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenim, obrazovnim i komunalnim uslugama.  

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti