Društvo

Poverenica: Položaj Roma izuzetno težak

Pančevo, Pet, 08/04/2016 - 11:41
Ivana Predić

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma i u okviru kampanje „Mesec romskog ženskog aktivizma", poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predstavnicama Ženske romske mreže.

Teme sastanka bile su ekonomsko osnaživanje Romkinja, njihov položaj u javnom i političkom životu, suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici, kao i razbijanje stereotipne slike o pripadnicama romske nacionalne manjine.

Poverenica je naglasila da Svetski dan Roma ne sme da ima samo simboličan značaj, nego je dobra prilika da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj ove nacionalne manjine.

„Zabrinjavajuće je da se od ukupnog broja pritužbi koje se odnose na diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti, najviše odnosilo na romsku nacionalnu manjinu – gotovo svaka druga. Ovakva statistika ponavlja se iz godine u godinu. Posebno je zabrinjavajući odnos pojedinih predstavnika organa javne vlasti prema Romima i Romkinjama,“, istakla je poverenica i dodala da su česte pritužbe gde diskriminišu upravo oni na čiju podršku romska nacionalna manjina treba da računa.

Takođe, ona je ukazala i na veoma složen problem stanovanja Roma, jer život u neformalnim naseljima otežava pristup drugim ekonomskim i socijalnim pravima, kao što su obrazovanje, zaposlenje, zdravstvena zaštita. Zato je neophodna promena odnosa društva i preduzimanje adekvatnog niza mera kao odgovor države, među prvima potpuno uključivanje sve romske dece u obrazovni sisitem, kojim će se Romima i Romkinjama obezbediti ravnopravan i dostojanstven život, zaključila je poverenica.




Marketing



Najnovije vesti