Kori Udovički Foto: Twitter
Društvo

Prepolovljen broj pravno nevidljivih Roma

Pančevo, Uto, 07/06/2016 - 17:06
Mirjana Marić


U Srbiji je u protekle četiri godine prepolovljen broj „pravno nevidivljivih", Roma, Aškalija i Egipćana, odnosno osoba bez državljanstva, saopšteno je u utorak, 7. juna u Beogradu na predstavljanju istraživanja „Lica u opasnosti od apatridije u Srbiji izveštaj o napretku 2010-2015".

Šef Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, Hans Fridrih Šoder, izrazio je zadovoljstvo napretkom u toj oblasti, a najavio je i nastavak podrške Vladi Srbije i civilnom sektoru u rešavanju tih problema. On je rekao da su veoma zadovoljni napretkom od aprila 2012. kada su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zaštitinik građana i UNHCR potpisali Sporazum o razumevanju kako bi rešili problem osoba bez državljanstva u Srbiji. Šoder je podsetio da su, sa aspekta pravne nevidljivosti, bez prava na državljanstavo, ali i drugih dokumenata, najizloženiji Romi raseljeni sa Kosova.

„Ostajemo opredeljeni za zajedničku saradnju kako bi svako novorođenče, uključujući i one čiji su roditelji nepoznatog državljanstva, dobilo izvod iz matične knjige rođenih", rekao je on i u tom cilju najavio donaciju od 16 kompjutera matičnim službama u Srbiji.

Više o ovoj temi čitajte na slećem linku.
MarketingNajnovije vesti