• Prikupljanje krvi preuzima Pokrajinski zavod za transfuziju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, Služba za transfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Pančevu, od prvog septembra  više neće prikupljati krv od dobrovoljnih davalaca. Taj posao preuzima  Pokrajinski zavod za transfuziju, koji će sarađivati sa Crvenim krstom.

    Na konferenciji za novinare, održanoj u sredu, 29. avgusta, u prostorijama Crvenog krsta, o ovoj temi govorili su: dr Sanja Bogdanović, u ime Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Zorica Bjelić, saradnica te ustanove zadužena za odnose s javnošću,  dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo, dr Radmila Railić Ristovska iz pančevačke Službe za transfuziju krvi, Jelena Šućur Milić iz Crvenog krsta Vojvodine i Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

    Tom prilikom potvrđeno je odvajanje ovlašćenih ustanova za prikupljanje krvi od ostalih službi transfuzije koje postaju bolničke banke krvi. To znači da će se banke krvi baviti kliničkom transfuzijom, to jest, planiranjem, nabavkom i primenom krvi u lečenju pacijenata, dok će prikupljanje, obrada i testiranje ove dragocene tečnosti biti centralizovano.

    Prema rečima dr Ovuke, ne postoji bojazan da će pacijenti kojima je u hitnim slučajevima neophodna transfuzija, ostati bez krvi. On je dodao i kako je dobro to što pančevačka bolnica sarađuje sa beogradskim zdravstvenim ustanovama, koje fizički nisu mnogo udaljene.

    Kako ne bi došlo do manjka ove dragocene tečnosti i kako pacijenti i dobrovoljni davaoci ne bi osetili promene koje donosi ovaj zakon, govornici su apelovali na sve građane koji su u mogućnosti da se odazivaju organizovanim akcijama.

    Dr Radmila Railić Ristovska, kazala je da sve banke krvi moraju da imaju određeni, minimalni broj jedinica krvi.

    U slučaju da se predvidi nedostatak, iz Novog Sada će biti transportovane dodatne jedinice krvi.

    Petog septembra, u prostorijama Crvenog krsta u Pančevu, u periodu od 09 do 12 sati, biće organizovana prva  akcija davanja krvi. Ubuduće će svake srede u isto vreme, građani moći da daju ovu dragocenu tečnost.

    Zorica Bjelić, navela je da će u slučaju potrebe, biti sprovedene i vanredne akcije, u poslepodnevnim časovima.

    Ovom prilikom, saopšteno je i da će se osim u ovlašćenim centrima, u saradnji sa Crvenim krstom,  krv i dalje prikupljati u školama, na fakultetima, u kompanijama, državnim institucijama.

    Primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, Služba za transfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Pančevu, od prvog septembra  više neće prikupljati krv od dobrovoljnih davalaca. Taj posao preuzima  Pokrajinski zavod za transfuziju, koji će sarađivati sa Crvenim krstom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]